Diskussion:Jyder (germansk folkeslag)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arkæologi og Oldtid Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Arkæologi og Oldtid, et forsøg på at koordinere oprettelsen af arkæologi- og oldtidsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Uden overskrift[rediger kildetekst]

Nå det er en misforståelse med jyderne i England? Nej hvor interessant. :-)

Men den hænger vel på at "jyder" i jernalderen faktisk kan identificeres med sikkerhed som århusianere? Ellers er det vel ikke forkert at kalde vestjyder for "jyder"? Eller...??

Forslag til ny tekst: I det 6. årh. invaderede vestjyder (hardere) i Britanien sammen med anglere og saxere. Traditionelt kaldes disse hardere blot jyder, men den betegnelse dækkede på det tidspunkt kun over østjyder.

Evt skal hele opslaget måske omdøbes, siden det kun er oprettet til forbindelsen med anglere og saxere?

Kan någon koppla denna artikel med länk till svenska artikeln om jutar (samt övriga språk, t ex engelska artikeln om jutes)... "Bröder och ärkerivaler"... give me a hand...

Kilde til århusianske jyder[rediger kildetekst]

Påstanden om at der oprindeligt kun var jyder på Århusegnen, kunne godt trænge til en kilde. --Palnatoke 22. aug 2005 kl. 19:49 (CEST)

Bør skrives om[rediger kildetekst]

Jeg fjerner POV-afsnittet "Historien skrives af sejrherren". Artiklen er overraskende ringe og kunne trænge til eksempelvis at blive oversat fra en-wiki eller de-wiki. --Madglad (diskussion) 16. maj 2016, 08:35 (CEST)[svar]

Er det POV at komme med en lingvistisk analyse? --Palnatoke (diskussion) 16. maj 2016, 08:45 (CEST)[svar]
Nej. Men når den indeholder fraser som "I dag hævder repræsentanter for disse nys ankomne folk, at den omstændighed" og i øvrigt ikke er kildebelagt er den. Analysen kunne for så vidt være interessant nok, hvis den har støtte i forskningen. --Madglad (diskussion) 16. maj 2016, 08:54 (CEST)[svar]

Folkeslag?[rediger kildetekst]

Hvis der som overskriften melder er tale om et folkeslag, må der være tale om en gruppe der kan identificeres vha. sprog og kultur. Og der er vel tale om en gruppe, der er ankommet som mere eller mindre samlet til Jylland ifm. folkevandringerne? Og som på en eller anden måde adskiller sig fra sjællændere og fynboer? I selve artiklen er der intet belæg for folkeslagsteorien, jyder defineres ud fra deres bopæl. Der ingen kilder til de teorier, der fremføres i artiklen, og det er gennem lang tid ikke lykkedes at få skrevet en acceptabel artikel. Skal artiklen slettes? --Madglad (diskussion) 16. mar 2017, 22:34 (CET)

Jyderne var oprindeligt et folkeslag, der sandsynligvis boede i den vestlige del af Sønderjylland (måske i området mellem Vidåen og Ejderen) samt ved Flevosøen i det nuværende Holland, samt (efter udvandring) også i Kent og på Isle of Wright. At de i den tidligste historie (jernalderen) også skulle have beboet (hele) Nørrejylland er der vist egentlig ikke præcis dokumentation for. Jeg har P. Engelhardts bog fra 1980, Danerne - fra fødsel til dåb, hvor han omfattende omtaler alle de relevante nordeuropæiske folkeslag fra denne tidlige periode, inklussive jyderne (Euciir, Eutiir, Euthiones, Ytum, Yter, Iutae, Iotar, Geater [af Angelsaksisk Eotines/Geotines]). Oplysningerne i denne bog kunne da måske godt danne grundlag for en brugbar og relevant (stub)artikel om folkeslaget jyderne. Engelhardt henviser dog løbende til en række andre kompetente forfattere, som jeg ikke selv har ved hånden. Jyderne omtales især på siderne 107-139 i Engelhardts bog. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 17. mar 2017, 18:38 (CET)
De to illustrationer, der anvendes i den nuværende artikel, giver næppe et retvisende billede af jydernes oprindelige udbredelse, så de skulle nok helt udelades af artiklen, såvel i dens nuværende form som i en eventuel omskrivning. Jeg tvivler på, at der pt. blandt Wikimedia Commons findes relevante illustrationer, der tager i betragtning, at jyderne oprindeligt ikke beboede hele Jylland og navnlig ikke hele Nørrejylland. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 17. mar 2017, 18:44 (CET)
Jeg flyttede artiklen for at holde den adskilt fra nutidens indbyggere i Jylland. Vi har ingen artikler om sjællændere, fynboer og jyder (nutidens), det er også et spørgsmål, om vi skal have det. Der er vel grænser for, hvor meget en befolkning kan deles op. Men hvor går grænsen ? Det er en principiel diskussion. I denne konkrete artikel hvor det handler om jyder som et historisk begreb, så stod mit valg mellem at flytte artiklen til jyder (folkeslag) eller jyder (nordgermansk stamme). Principielt er jeg ligeglad med, om det bliver den ene eller anden artikelplacering, det afgørende er, at navnet er det mest korrekte. --Patchfinder (diskussion) 18. mar 2017, 08:26 (CET)