Diskussion:Stenrøse

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sammenskrivningsforslag: Stenrøse skrives ind i Gravrøse

En Gravrøse er en lille rundhøj bygget af sten i stedet for jord. Gravrøser bygges fra bronzealderens begyndelse (1700 f.kr.) og frem til vikingetiden (900 e.kr.f.). De er dog mest almindelige i bronzealderen i det østlige skandinavien. De døde blev gravsat i urner.

--IvarT (diskussion) 12. feb 2013, 13:08 (CET)

En røse er stenbunke, grav-røse er derfor en grav-høj lavet af kampesten i stedet for af græstørv. Den kan også være en blanding. En grav-høj med flere lag sten. Ofte er den kun 4m bred og 0,5m høj. Jesper7 (diskussion) 22. mar 2013, 15:36 (CET)
Som jeg umiddelbart ser det, er forskellen på de to begreber, om man ser på materiale eller funktion, men da "røse" i forvejen betyder stendynge, er formen "stenrøse" nok lidt pleonastisk (indtil nogen begynder at lave røser af andre materialer, naturligvis - plasticrøse, anyone?). Som artiklen er nu, omhandler den gravrøser, altså røser med en grav i. Jeg prøver lige at spørge nogen. --Palnatoke (diskussion) 19. aug 2013, 13:05 (CEST)
Konklusion:
Gravrøse er nu sammenskrevet med stenrøse, selvom stenrøse har en bredere betydning, hvilket nu nævnes i artiklen.--Weblars (diskussion) 8. maj 2016, 12:36 (CEST)[svar]