Diskussion:Svingpladens virkemåde (på en helikopter)

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sletningsforslag: Svingpladens virkemåde (på en helikopter)

Se evt. på Wikipedia:Sletningsforslag

Bruger:Trade har markeret artiklen Svingpladens virkemåde (på en helikopter) med notabilitet. --Pelle Hansen 5. apr 2012, 17:34 (CEST)

Konklusion:
Eftersom virkemåden allerede er beskrevet i målartiklen, er der ikke noget at sammenskrive, og artiklen slettes derfor. --|EPO| COM: 15. apr 2012, 12:53 (CEST)

De helikoptere jeg har arbejdet med, havde en swash plate til at overføre pilotens bevægelser til hovedrotoren. I denstoredanske.dk helikopter skriver de: "vipper styrepladerne (swash plates) i en retning", så den kan åbenbart hedde en 'styreplade' på dansk, ligesom i denne artikels tekst (fx styrepladen hælder en smule). Derfor undrer det mig at artiklen hedder Svingpladens virkemåde, når der er tale om styrepladens virkemåde. --Med venlig hilsen Necessary Evil 23. aug 2011, 23:06 (CEST)

Svingplade er det rigtige ord.
Indholdet er sådan set allerede i Helikopter#Svingplade_i_en_helikoper. --Glenn (diskussion) 5. apr 2012, 19:44 (CEST)
Hej Glenn, hvorfra ved du at "Svingplade er det rigtige ord"? --Med venlig hilsen Necessary Evil (diskussion) 5. apr 2012, 23:42 (CEST)
Jeg kan desværre ikke huske hvor jeg fandt det - Muligvis her. http://iate.europa.eu/ en(swash plate)->da tumleplade, styreplade. en(swashplate)->da svingplade. Måske skal alle tre muligheder stå der? Dog er styreplade misvisende andre steder end i en helikopter? --Glenn (diskussion) 6. apr 2012, 09:42 (CEST)
Der findes en hydraulisk pumpe, hvor en roterende bevægelse omdannes til en frem- og tilbage-bevægelse. Den driver nogle stempler, der trykker væsken sammen. Hvis der ikke er noget forbrug, ændres vinklen af en plade så stemplerne kører i tomgang. Tilsvarende er der en hydraulisk motor, hvor hydraulikken driver nogle parallelle stempler. Frem- og tilbage-bevægelse omdannes her til en roterende bevægelse.
På en helikopter skabes den roterende bevægelse af gearkassen, der selv drives af motoren. Rotorhovedet drejes rundt af rotorakslen. Skubbe-trækstænger på den faste del af helikopteren overfører frem- og tilbage-bevægelser til swash platen, der overfører frem- og tilbage-bevægelser til skubbe-trækstænger på den roterende del af helikopteren. Disse skubber nogle 'horn' i roden af rotorbladene, så de ændrer pitch. De er for svage til at dreje rotoren rundt.
Wikipedias definition på Svingplade er at den "omsætter en roterende akselbevægelse til en linear frem- og tilbage-bevægelse" og vice versa.
Den Store Danske Encyklopædi bruger "styreplade" om swash platen på helikoptere. denstoredanske.dk har overtaget papirleksikonets tegninger fx Illustration fra SDE
"Svingplade" og "tumleplade" er ukendte i helikopterterminologi. --Med venlig hilsen Necessary Evil (diskussion) 7. apr 2012, 01:42 (CEST)