Diskussion:Vejle

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Vejle er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Artiklen Vejle har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 31, 2009.

Huskeliste for Vejle: rediger · historik · overvåg · opdater

Artiklen har en del kilder allerede, men jeg savner kilder i visse passager i introduktionen og under "Uddannelse", "Kunst og kultur" og "Turisme" Mvh. InsaneHacker (diskussion) 19. jul 2014, 10:25 (CEST)

I forbindelse med omtalen af Vejle under "Danske Byer". påstås der, at Trædballehus Polka er skrevet af en Peder Møller. Det er ikke rigtigt. Den er skrevet af Frederik Iversen, som var kromand på Trædballehus fra 1925 til 1940, og samtidig en landskendt spillemand (skrev 194.255.6.253 (disk. • bidrag) . Husk at signére dine indlæg.)


Danmarks eneste serpentinersving

Jeg stødes af formen serpentinersving og jeg har rejst det som et spørgsmål i dk.kultur.sprog.

Sebastjan 10 mar. 2005 kl. 08:45 (CET)

Trædballehuspolka ER skrevet af Frederik Iversen. Peder Møller fra det lokalt kendte Møller-dynasti i Grejsdalen har ikke lavet denne.

Det er heller ikke korrekt, at Jacob Gade har skrevet musik på Trædballehus. Jacob Gade opholdt sig slet ikke i Vejle i Trædballehus' storhedstid. (skrev Flemming Meng Sørensen (disk. • bidrag) . Husk at signére dine indlæg.)

LAAFslået[rediger kildetekst]

Jeg synes umiddelbart, der er for lang vej igen. Demografien mangler næsten fuldstændigt og geografien er også alt for tynd i forhold til, hvor meget der er at sige. Dertil kommer kulturen, som kunne udbygges væsentligt - især et afsnit om arkitektur og byplanlægning, som har været meget centralt i Vejle de seneste år (og kommende). --CarinaT 28. jan 2009, 14:17 (CET)

Nyt indlæg[rediger kildetekst]

1. Sebastjan - Jacob Gade har skrevet musik om Trædballehus - så ja, der er en forskel.

2. Carina T - du er jo velkommen til at bidrage til artiklen. Det er som sådan det, der er ideen med Wikipedia...

3. Artiklen bliver i mine øjne udsat for hærværk af PixiUno. Der er billeder i artiklen, som er sat op i et layout, der gør artiklen mere indbydende at se på - samtidig med at der klart er lagt tungest vægt på den faktuelle tekst. PixiUno vil erstatte dette layout med et brugermanuallayout, der er væsentligt dårligere - en brugermanual der formentlig er lavt med henblik på rettelser i artikler, der nærmest kun er baseret på billeder, usammenhængende tekstgrafik etc. Brug dog tiden på de reelt dårlige grafisk og indholdsmæssige artikler - der er nok at gå i gang med!

Det eneste, jeg har ændret, er at sætte et bedre billede in af gågaden - det billede, der var i artiklen før, var meget dårligt fotograferet, og jeg havde tilfældigvis et bedre billede. Herudover har jeg på en stor tom plads i artikelen (befolkningstal) sat et billede ind af byens nye vartegn (Bølgen). Det bliver slettet konstant af PixiUno. Det giver jo ikke mening, når der er et stort tomt rum, hvor man kan gøre artiklen meget mere "lækker" ved at sætte et billede ind. Man sletter da heller ikke et billede af operahuset i en artikel om Sydney! Bølgen er i dag (og vil i højere grad være det, når den står færdig) en meget væsentlig del af Vejles profil og desuden et af meget få arkitektoniske bygningsværker i Danmark, der høster mange nationale og internationale arkitekturpriser - den skal da være med i en artikel om Vejle.

Jf. Carina T's kommentar ovenfor: "Dertil kommer kulturen, som kunne udbygges væsentligt - især et afsnit om arkitektur og byplanlægning, som har været meget centralt i Vejle de seneste år (og kommende)". Bølgen er det klart vigtigste eksempel på dette!(skrev 178.155.172.81 (disk. • bidrag) 7. jul 2011, 20:30. Husk at signére dine indlæg.)

Lige et par hurtige kommentarer til ovenstående. Ad 1) Sebastjan har slet ikke kommenteret på Jacob Gade, så jeg kan ikke rigtig se, hvorfor den personlige henvendelse sker til ham. Brugeren der til gengæld har skrevet en kommentar om Gade her på diskussionen, kan du til gengæld have fuldstændig tillid til inden for dette felt.
Ad 2) CarinaT har så sandelig bidraget en hel del til denne artikel. Blot har en anden bruger foreslået den til LA, hvor den endnu ikke er, hvorfor hun måtte afslå dette. Det skal begrundes og dermed gjort. CarinaT er i høj grad klar over ideen med Wikipedia.
Generelt. Måske du skulle tænke lidt mere over tingene og få en lidt større fornemmelse for de øvrige brugere, inden du begynder at kommentere nedsættende. --Sabbe 7. jul 2011, 21:06 (CEST)

Billeder og galleri[rediger kildetekst]

Jeg er fjernet den tvungne billedstørrelse fra de indsatte billeder i artiklen. I galleriet har jeg slettet en del tilfældige billeder, da artiklen i forvejen er rigt repræsenteret, ligesom der findes et tydeligt link til en fyldig kategori på Commons, der viser billeder i kategoriseret form. --Pixi Uno 8. jul 2011, 03:39 (CEST)

Vejle ligger i Sydjylland[rediger kildetekst]

Da Vejle siden 2007 har været regionshovedby i Region Syddanmark (se også kort i byinfoboks), er det mest korrekt at kategorisere byen som beliggende i Sydjylland. Denne landsdel er veldefineret under Eurostats landsdelsopdeling af Danmark. --62.44.134.99 31. okt 2017, 23:10 (CET)

Bemærkninger til artiklen d. 4, januar 2018[rediger kildetekst]

I artiklen skrives:

"I forbindelse med kommunalreformen blev Vejle endvidere regionshovedstad i Region Syddanmark." og kildehenvisningen er til en tabel for indbyggertal i Region Syddanmark. Vejle er ikke den største by i regionen. Hvad er en regionshovedstad?

I første afsnit skrives "Byen blev nævnt første gang i 1256" og i afsnittet "Oprindelse" skrives "om den end, så vidt vides, først nævnes i midten af det 13. århundrede." --JBM (diskussion) 4. jan 2018, 22:14 (CET)

I Region Syddanmark står: Regionens centrale forvaltning ligger i Vejle.. 1256 eller 1200-tallet er det 13. århundrede - Nico (diskussion) 4. jan 2018, 22:28 (CET)
Jeg er med er med på, at administrationsbygningen ligger i Vejle, men betegnelsen "regionshovedstad" mener jeg ikke er god. Næppe mange vil sige regionshovedstad om Hillerød, hvor administrationen ligger for region hovedstaden. Jeg var upræcis omkring mit forslag til ændring af 1256 og 1300-tallet. Min pointe var, at såfremt årstallet kendes præcist, som det er skrevet først i artiklen, så kan det lige så skrives præcist næste gang i stedet for 1300-tallet. --JBM (diskussion) 6. jan 2018, 17:46 (CET)

OK, så taler vi om sproglige formuleringer. Formelt er der vel ikke noget der hedder regionshovedstad, men ved lande taler man om hovedstad som det sted hvor demokratiske istitutioner og forvaltning har hovedsæde. - Nico (diskussion) 6. jan 2018, 18:06 (CET)