Dominique Strauss-Kahn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dominique Strauss-Kahn, 2008.

Dominique Strauss-Kahn (født 25. april 1949 i Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine) er en fransk økonom, advokat og politiker, der er medlem af det franske socialistparti Parti Socialiste (PS). Siden 2007 har han været direktør for Den Internationale Valutafond (IMF).

Strauss-Kahn, der er af jødisk afstamning, opvoksede dels i Marokko, dels i Frankrig. Han er uddannet i statskundskab fra Institut d'études politiques de Paris, har en kandidatgrad i offentlig ret samt en ph.d.-grad i økonomi. Han blev efter endt uddannelse lektor ved universitetet Nancy 2 og senere ved Université Paris Ouest Nanterre La Défense og den franske elite-administrationsskole ENA École nationale d'administration. Han blev efter kort tid professor ved Institut d'études politiques, hvor han så sent som 2000-2007 underviste i økonomi. Fra 1993 til 1995 arbejdede han som selvstændig advokat.

Han blev politisk aktiv i 1970'erne, hvor han sluttede sig til socialistpartiets venstrefløj omkring Lionel Jospin. I 1986 blev han valgt til Nationalforsamlingen og indtrådte i 1991 i François Mitterrands regering som industri- og handelsminister. I 1995 blev han borgmester i Paris-forstaden Sarcelles, men allerede i 1997 blev han som følge af socialistpartiets valgsejr økonomi- og finansminster i Jospins regering. Under hans ledelse gennemførtes en sænkning af bygningsmomsen, hvilket betød, at Frankrigs statsbudget blev væsentligt forbedret forbud for indførelsen af euroen. Han stod også i spidsen for flere privatiseringer, bl.a. af teleselskabet France Telecom.

I 1999 indledtes en udredning af Strauss-Kahns virksomhed som advokat, hvilket fik ham til at gå af som minister i november for bedre at kunne forsvare sig. Han blev frifundet for alle anklager og blev genvalgt til Nationalforsamlingen ved et suppleringsvalg i 2001. Ved det ordinære valg året efter blev han genvalgt. Fra slutningen af 2004 udgjorde han sammen med Martine Aubry og Jack Lang partiets programudvalg forud for præsidentvalget i 2007 og havde her ansvaret for økonomiske spørgsmål. I sommeren 2005 meddelte han åbent, at han var kandidat til partiets primærvalg. Han tabte senere til Ségolène Royal, men mange spåede, at ville melde sig som kandidat ved præsidentvalget i 2012, og han ville være den af Socialistpartiets mulige kandidater, der havde størst chance for at kunne slå den siddende præsident Nicolas Sarkozy.

Sexovergreb[redigér | redigér wikikode]

Den 14. maj 2011 eskorterede grænsemyndighederne Strauss-Kahn ud af et Air France fly i New Yorks John F. Kennedy-Lufthavn, få minutter før det skulle flyve til Paris, hvorefter han blev anholdt for at have begået sexovergreb på en sort stuepige i hans suite i luksushotellet Sofitel New York Hotel, kort inden han forlod hotellet for at tage til lufthavnen.[1][2] Han blev sigtet for seksuelt overgreb, forsøg på voldtægt og ulovlig indespærring.[3] Strauss-Kahn erklærede sig ikke skyldig og accepterede, at der blev foretaget retsmedicinske undersøgelser.[4]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. Baker, Al (14 May 2011). "I.M.F. Head Is Arrested and Accused of Sexual Attack". New York Times. Hentet 15 May 2011. 
  2. Tamer El-Ghobashy. "Head of IMF Strauss-Kahn in Custody for Alleged Sexual Assault". Wall Street Journal. 
  3. Strauss-Kahn to be charged within the hour: NYPD. Reuters. 14 May 2011. 
  4. Strauss-Kahn, acusado de intento de violación, se declaró inocente. ANSA. 15 May 2011. 
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: