Feuillanterne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Feuillanterne (flertydig).

Feuillanter var en betegnelse om medlemmerne af en fransk politisk klub under den Den Franske Revolution.

Da Jakobinerklubben, som i begyndelsen omfattede de fleste afskygninger af den ny tids mænd, efter kongens flugt og tilbagekomst i 1791 erobredes af de radikale, trådte en stor del nationalforsamlingsmedlemmer ud af klubben og stiftede 16. juli 1791 en ny, les amis de la Constitution ("Forfatningens venner"), som de selv kaldte sig, eller feuillanternes klub, som det øvrige Paris kaldte dem, fordi deres lokale var i feuillant-munkenes tidligere kloster i St. Honoré-gaden, lige for Vendôme-Pladsen. ("Feuillanternes terrasse" ud mod Tuilerie-haven var en promenade, hvor pariserlivet, ikke mindst det politiske, pulserede stærkt).

Det var ikke ganske let at blive medlem af Feuillanternes klub. Årskontingentet var med vilje sat højt, og der vragedes stærkt. Det lykkedes den unge danske historiker Frederik Sneedorff, som var i Paris under sin lange Europa-rejse, at blive optaget i klubben som selskabets eneste ikke-franske medlem. Ved Klubbens opløsning talte den 841 medlemmer. Til dens ledende mænd hørte Antoine Barnave, brødrene Charles Malo François Lameth og Alexandre-Théodore-Victor, comte de Lameth.

Klubben repræsenterede midterpartiet og søgte at gøre front både mod reaktionen og mod yderligere revolution, men da den gamle tids mænd snart helt trådte tilbage, kom feuillanterne til at stå som det egentlige højre. Få dage efter tronens fald 10. august opløste den ny revolutionære kommune selskabet, lod dets papirer beslaglægge og en liste over samtlige medlemmer offentliggøre som for at udpege dem som ofre for "folkets" vrede.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.