Forsinket muskelømhed

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Forsinket muskelømhed (på engelsk kaldet D.O.M.S.) er en smerte i musklerne, som ofte optræder 24-72 timer efter hårdt fysisk arbejde, træning eller aktiviteter man normalt ikke plejer at udføre, man og forsvinder generelt indenfor 2-3 døgn. Dette plejer at forekomme hos idrætsudøvere på alle niveauer.

DOMS er ganske ufarlig, men det kan gøre ondt og medfører ofte at musklens styrke er reduceret væsentligt. Ømheden skyldes, at der opstår en betændelseslignende tilstand (inflammation) i musklen 12 til 24 timer efter hård træning eller anden belastning af musklen. Den betændelseslignende tilstand opstår pga. det man kalder mikrotrauma. Det er små mikroskopiske overrivninger af muskelfibrene. Specielt den excentriske del af en øvelse har potentiale til at skabe udtalt mikrotrauma. Man skal derfor være påpasselig med ren excentrisk træning, da det kan give meget udtalt ømhed.

Stræk reducerer ikke denne inflammation og derfor virker stræk ikke på DOMS. Man kan heller ikke forebygge DOMS, ved at strække ud efter træning. Det er en udbredt myte, at man kan minimere graden af DOMS dagen efter, hvis man strækker ud efter træning.

Det kan dog have en positiv effekt på DOMS, at bruge musklen. Let træning øger blodgennemstrømningen i musklen, og fremmer restitutionen. Det bør også påpeges, at der ikke er noget galt i at træne en muskel som er øm.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

symptomer Stub
Denne artikel om symptomer er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.