Golanhøjderne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Satellitbillede fra 2003 med nationale grænser vist i lysegråt. Golanhøjdernes betydning som grøn oase ses tydeligt

Golanhøjderne (Arabisk: هضبة الجولان),(Hebraisk: רמת הגולן), er et højdedrag i Syrien, der ligger på grænsen til landene Israel, Libanon og Jordan .

En stor del af området, som har en største længde på 60 km og en største bredde på 25 km, og dækker et areal på 1150 km², ligger i omkring 1000 meters højde. Det højeste punkt er Hermon-bjerget på 2814 m.o.h

Siden Seksdageskrigen i 1967, hvor 100.000 mennesker flygtede[1], har Israel holdt området besat, og besluttede ensidigt i 1981 at annektere området.

Israelske bosættelser i Golanhøjderne, februar 1992.(Kilde: CIA)

Ifølge FN's sikkerhedsråds Resolution 242, er området under israelsk besættelse, og tilbagetrækning skal ske ved indgåelsen af en fredsaftale. Der bor mange israelske bosættere i Golan, og området anvendes bl.a til intensiv kvægbrug og let industri – altsammen noget som er forbudt i henhold til International Lov, som siger at en besættelsesmagt ikke må have aktiviteter, opføre strukturer til civile formål samt have civile boende på besat område. Golanhøjderne er, foruden de israelske tilflyttere, fra gammel tid beboet af drusere og alawitter.

Hermonbjerget set fra Bental-bjerget i Golan

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. How 1967 defined the Middle East – BBC NEWS, 4. juni 2007


Asiens geografi Stub
Denne artikel om Asiens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 32° 58′ N, 35° 44′ Ø