Hjælp:Sletning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Wikipedia-logo-question.png Denne artikel er en hjælpeside for administratorer på den danske Wikipedia.
Siden indeholder basal eller avanceret information om særlige funktioner på dansk Wikipedia og eventuelt tekniske vejledninger til brug på denne. Administratorerne anbefales at læse vejledninger, men intet af indholdet skal tages for en norm. Du må gerne ændre denne side, efterhånden som det bliver nødvendigt, men sørg for at være mere varsom end normalt, da vi ønsker at holde vores vejledninger pålidelige. Annoncér gerne større ændringer, før du indsætter dem, på denne artikels diskussionside.

Sletning betyder, at en administrator fjerner en side fuldstændigt sammen med dens historik. Af samme årsag er funktionen forbeholdt administratorer. Sletning sker typisk i forbindelse med hærværk eller for at kunne flette historikker sammen.

Ofte er det en god idé at overveje, om artiklen måske med fordel kan ændres til en omdirigering i stedet for at slette siden. Desværre er det ikke altid muligt.

Slette en side[redigér | redigér wikikode]

Der kan være mange forskellige årsager til, at en side skal slettes. Det kan f.eks. være, at indholdet strider mod GNU Free Documentation License, måske er den bare oprettet under et forkert navn eller noget helt tredje.

For at indstille en side til sletning, skal man indsætte en skabelon. Hvis det ikke allerede tydeligt fremgår, hvorfor den skal slettes, skal man begrunde ønsket – enten ved at anvende beskrivelsesfeltet eller diskussionssiden. For {{slet}} er det meningen, at begrundelsen gives på Wikipedia:Sletningsforslag.

Inden en kategori, en skabelon eller et billede slettes, skal man sikre sig, at det ikke bliver brugt i en artikel. I så fald bør man ændre på dette inden sletningen gennemføres.

Rent praktisk gennemføres sletningen ved at åbne den side, der ønskes slettet og derefter trykke på fanebladet "slet" (mellem "historik" og "flyt"). Her har man mulighed for at vælge en standardbegrundelse eller forfatte en selv.

Alle slettede sider registreres i sletningsloggen. Bemærk at af hensyn til dokumentation af sletningsforslaget og -debatten bevares både artiklens diskussionsside og sletteforslaget.

Gendanne en side[redigér | redigér wikikode]

Gendanne en side er egentlig det stik modsatte af en sletning. Funktionen benyttes til at genskabe en side med dens historik.

Der findes tre måder at nå frem til funktionen: "(gendan)" i sletningsloggen, det direkte link Speciel:Gendannelse (evt. med /-parameter) eller via et rødt link.

Hvis man trykker på det røde link, når man frem til en oplysning om, at siden er blevet slettet. Herfra bliver der adgang til at se gense den slettede historik, samt gendanne hele eller dele af denne. Igen bør man forklare årsagen til, at siden gendannes.

Alle gendannede sider registreres i sletningsloggen.