Indkøbscenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Interiør fra indkøbscenteret Colombo i Lissabon

Indkøbscenter (også butikscenter)[1] er et betegnelse for en række butikker og oplevelsesmuligheder, samlet under et tag, og bygget med det formål at skabe en "alt-på-et-sted"-indkøbsmulighed, hvor dagligvare- og specialbutikker er placeret tæt på hinanden. Indkøbscentre har altid gode parkeringsmuligheder og tilkørselsveje samt mere eller mindre overdækkede butiksstrøg, der yder beskyttelse mod vejrets luner.

En del centre er opbygget efter temaer og har en række underholdningselementer, eksempelvis springvand, biografer, legepladser eller motionscentre, der gør det ekstra attraktivt at lægge sine indkøb netop der.

Mange større centre har ansat private vagtkorps, for at modvirke tilstedeværelse af uønskede personer eller grupper.

Det største indkøbscenter i Danmark er for tiden Field´s i Ørestad, omend der hele tiden bygges nye og større indkøbscentre.

Verdens største indkøbscenter var i mange år West Edmonton Mall i Canada, men er nu overgået af flere indkøbscentre i Kina og Dubai. Mall of America i Minneapolis, Minnesota er det største indkøbscenter i USA.

Andre store danske indkøbscentre[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. udtrykket første gang anvendt i Danmark i Alt for damerne den 17. februar 1953, jvf. Ordbog over det danske sprog, supplement

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: