Legetøj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Barneleg fra 1560 maleri af Pieter Bruegel den ældre.
Legeko lavet af en kogle og nogle pinde. Se også hulko.
Hund som har grebet en frisbee.

Et legetøj er et objekt hvis hensigt eller primære anvendelse er at blive leget med. Legetøj bliver sædvanligvis associeret med børn og kæledyr, men det er ikke usædvandligt, at voksne mennesker og nogle ikke-tamdyr leger med legetøj. Mange genstande er fremstillet med henblik på at fungere som legetøj, men andre ting fremstillet med andre formål for øje, kan også fungere som legetøj. Et barn kan samle en husting, sten, træstykker op og "flyve" den omkring og forestille sig, at det er en flyvemaskine. Et dyr (f.eks. en kat) kan lege med en garnnøgle. Noget legetøj er primært henvendt til samlere og bliver for det meste ikke leget med.

Legetøjs oprindelse er forhistorisk; dukker af børn, dyr eller soldater og miniature repræsentationer af de voksnes værktøj er blevet fundet under arkæologiske udgravninger. Oprindelse til ordet toy (engelsk ord for legetøj) er ukendt, men det formodes at være blevet anvendt første gang i det 14. århundrede.[1]

Legetøj og spil er generelt set en vigtig del af det at lære om verdenen og det at vokse op. Unge mennesker anvender legetøj og spil til at opdage deres identitet, hjælpe deres krop til at blive stærkere, lære årsag og virkning, udforske mellemmenneskelige forhold og opøve deres færdigheder, som behøves som voksne. Voksne anvender legetøj og spil til at danne og styrke sociale bånd, oplære unge, kunne huske og indprente lektioner fra deres egen ungdom, træne deres hjerne og krop, opøve færdigheder, som ikke anvendes så tit og pynte deres boligrum. Legetøj er mere end simpel underholdning og legetøj og måden det bruges på, har en udpræget indflydelse på mange af livets aspekter.

En slinky eller trappefjeder til at lege på trappen med.

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]


Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: