Märklin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Märklin er en tysk legetøjsfabrikant, i dag bedst kendt for modeltog.

Firmaet startes af Theodor Friedrich Wilhelm Märklin i 1859, i byen Göppingen i Tyskland, hvor han påbegynder en produktion af dukkekøkkener. Et stort aktiv for firmaet er hans kone Caroline, der står for en stor del af salgsarbejdet. De første 30 år producerer Märklin udelukkende legetøj til piger. Firmaet trues i ung alder, da stifteren dør ved en ulykke i 1866. Det lykkes for hans kone at drive firmaet videre, der dog stagnerer på trods af hendes store indsats.

Den 1. marts 1888 overdrager hun firmaet til sønnerne Eugen og Karl Märklin og firmaet skifter navn til Gebr. Märklin (Brødrene Märklin). På dette tidspunkt producerer firmaet et større og varieret sortiment inden for legetøj, fx dukkekøkkener og børnekomfurer, trækvogne, skibe, karruseller, toppe og gulvløbere.

I 1891 præsenterer firmaet i Leipzig en ottetals modelbane med mekanisk optrækstog med urværksmotor. Det bemærkelsesværdige ved togbanen er at den består af standardiserede skinneelementer som kan kobles sammen efter behag. De kalder skalaen for dette modeltog for Spor 1 (1:32). De forsøger sig med forskellige fremdriftsformer som dampdrevne spritfyrede modeller og senere elektrisk drevne modeller. De dampdrevne modeller var farlige på grund af de kogende vand og den brændende sprit. De elektriske modeller var udstyret med lamper som for-modstande i stedet for transformator og det kunne derfor være både ubehageligt og farligt at komme i kontakt med skinnerne.

I 1893 dør Caroline Märklin

I starten af det 20. århundrede er der endnu flere typer legetøj på programmet. En ny og stærk gren i firmaets produktlinie er teknik. Både legetøjsmodeller af dampmaskiner, biler og fly, men også metalbyggesæt, hvor man selv kunne lave metalkonstruktioner med forskellige metalelementer.

I 1926 introducerer de et 20 volts system til modeltog, og grunden til de modeltog vi kender i dag er lagt. De udvikler også forskellige skalaer; Spor 0 (1:45) og Spor 1 er så store, at de kun kan bruges på gulvet eller i haven, men i 1935 kommer Märklin med Spor 00 (1:87), så modeljernbanen flytter op på spisebordet. Spor 00 blev i 1950 omdøbt til H0 (Halb-null), da dette er mere korrekt. I takt med den store succes med modeltog koncentrerer firmaet sig mere og mere om denne produktlinie, og de andre produkter dør ud. I 1955 er det således endegyldigt slut med at producere til skala O (1:45).

I 1953 introducerer Märklin på legetøjsmessen i Nürnberg et nyt skinnesystem – af metal med punktkontakter i midten af svellerne. Dette skinnesystem er senere videreudviklet og forbedret – men er stadig kernen i driften af en Märklin-bane.

Märklin markerer sig i 1972 ved at introducere skalaen Spor Z (1:220), som blev optaget i Guinness Rekordbog som det mindste serieproducerede fuldt funktionsdygtige modeltog med en sporvidde på kun 6,5 mm

Märklin har fulgt med tiden og til firmaets 125 års jubilæum i 1984 kom den digitale styring af tog, sporskifter og signaler baseret på Motorola standarder. Der kan i alt styres op til 255 lokomotiver og 16.384 sporskifter/signaler. I 2004 introduceredes det nye Märklin Systems, som sætter nye standarder for det digital styring, og spænder på tværs af flere standarder (Motorola I og II, DCC og mfx). I 2013 lancerede Märklin den nye standard mfx+, som udvider mfx, så lokomotiver får ekstra parametre/funktioner, samt mulighed for feed-back, fx virtuelt brændselsniveau, og for damplokomotivers vedkommende kedeltryk m.v. Tilsvarende muligheder gør sig gældende ved styring af signaler.

I 1995 begyndte man at lave nye udgaver af det legetøj der startede det hele, nemlig et børnekomfur og en dukkevogn.

Märklin er i dag det mest populære mærke af modeltog i Danmark. I 2012 omsatte Märklin for ca. 109 mio. EUR. Prognosen for 2013 er på ca. 112 mio. EUR.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: