Macbeth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Macbeth
Macbeth og Banquo møder heksene på heden af Théodore Chassériau
Macbeth og Banquo møder heksene på heden af Théodore Chassériau
Originaltitel Macbeth
Dansk titel '
Genre drama/krimi
Oprindelig instrueret af
Manuskript af William Shakespeare
Musik af {{{musik}}}
Premieredato og år
Premiereteater
Land England
Priser
Sprog Engelsk
Blu-ray

Macbeth er en tragedie skrevet af William Shakespeare; handlingen er løst baseret på den historiske konge Macbeth af Skotland.

Rollen som Lady Macbeth betragtes som en af de sværeste kvindelige teaterroller, da hun fremviser et omfattende følelsesregister. Samtidig er hun kvindelig, kold, ondsindet og manipulerende. Lady Macbeth manipulerer sin mand iskoldt. Lady Macbeth bliver drevet til sindssyge af sin rolle i kongens forbrydelser, og dør "off-stage" i den sidste akt.

Macbeth er også en skotsk klan.

Resume af handling[redigér | redigér wikikode]

Søvngængersken Lady Macbeth, (Johann Heinrich Füssli, 1781-1784)

Macbeth er et af de korteste stykker skrevet af William Shakespeare. Efter et stort slag, som Macbeth har gjort en stor indsats for at vinde, bliver han hædret med titlen "Thane of Cawdor". Efter slaget rider han med sin bedste ven hjemefter, hvor de på vejen møder tre hekse, som forudsiger, at Macbeth vil blive Skotlands næste konge. Macbeth kommer hjem til sin kone, Lady Macbeth, og fortæller hende om forudsigelsen. Stærkt grebet af denne forudsigelse planlægger og udfører de mordet på Skotlands konge. Macbeth har sine tvivl, men Lady Macbeth overtaler ham ved at nære hans ambitioner. Efter mange drab bliver Lady Macbeth grebet af skyldfølelser, som hun ikke kan håndtere, og hun bliver langsomt mere og mere sindssyg. Til sidst begår hun selvmord off-stage.

Filmversioner[redigér | redigér wikikode]

Macbeth

Musik[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: