Madkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mergefrom.svg Sammenskrivningsforslag
Artiklen Tejne er foreslået skrevet ind i denne artikel.   (Diskutér forslaget).
Hvis sammenskrivningen sker, skal det fremgå af beskrivelsesfeltet, at sammenskrivningen er sket (hvorfra og hvortil) eller af artiklens diskussionsside.
Harry S. Trumans madkasse og termoflaske
Madbeholdere
Dansk madkasse
Madkasser fra firmaet Rosti, der også er kendt for Margretheskålene

En madkasse er en slags kasse eller boks, som er beregnet til midlertidig opbevaring af mad – ofte i form af en madpakke.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I USA blev det i 1880erne populært at lave opbevaringsbokse ud af farvet tin eller aluminium[Kilde mangler]. Boksene havde ofte til formål at opbevare tobak eller småkager. I 1902 kom den første madkasse til børn på markedet i USA. Den var firkantet og dekoreret med litografier af legende børn.[1]

Før industrialiseringen spiste man i Danmark dagens varme måltid middagen midt på dagen, men dette ændrede sig langsomt fra omkring 1870erne: Arbejdstiden blev forkortet, men det gjorde middagspausen også, således at arbejderne ikke kunne nå hjem og spise. De fleste løste problemet ved at tage smurt brød med – indpakket i avispapir[2]. Indpakningen i avispapir var dog upraktisk og uhygiejnisk og blev langsomt afløst af blikmadkasser som den berømte røde med påskiften "Velbekomme" fra firmaet Glud & Marstrand fra 1920erne[3].

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.