Anopheles gambiae

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Malariamyg i aktion

Malariamyggen (Anopheles Gambiae) er en myg, der lever i de tropiske og subtropiske egne og lever dermed også i områder, hvor sygdommen malaria er udbredt. Da malaria også optræder eller har optrådt i egne hvor denne myg ikke findes (bl.a. Danmark), må også andre myg have potentialet til at sprede sygdommen. På den engelske Wikipedia nævnes f.eks. Anopheles claviger som medvirkende ved smittespredning i Nordafrika og Europa.

Den er ikke i sig selv farlig, men kan bære sygdommen med sig, når den har stukket nogen, hvorefter den vil komme til at smitte den næste, der stikkes. Det anslås, at myggen på denne måde smitter ca. 500 millioner mennesker hvert år, hvor mere end 3 millioner på verdensplan dør.[1] Ifølge WHO's malariarapport for 2012 er dette tal dog voldsomt overdrevet. her tales om ca. 650.000 døde.

For tiden lever ca. 40 % af Jordens befolkning i et område, hvor der er risiko for smitte med malaria. Som følge af den globale opvarmning vurderer FN's klimapanel, at dette tal i løbet af de kommende år vil stige til ca. 60 % i takt med, at malariamyggens levevilkår forbedres.[2]

Kilder

  1. ^ Lisa Fuchs (25. juli 2009). "Naturens seriemordere". B.T. Hentet 9. august 2009. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |accessdate= og |date= (hjælp)
  2. ^ Lisbeth Bjerre (13. februar 2004). "Global opvarmning og vores sundhed - 2". Jyllands-Posten. Hentet 9. august 2009. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |accessdate= og |date= (hjælp)