Martin Ljung

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Martin Ljung

Personlig information
Født 15. august 1917 Rediger på Wikidata
Luleå domkyrkoförsamling, Sverige Rediger på Wikidata
Død 30. september 2010 (93 år) Rediger på Wikidata
Hedvig Eleonora kirkesogn, Sverige Rediger på Wikidata
Gravsted Galärvarvskyrkogården Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filmskuespiller, manuskriptforfatter, skuespiller Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Martin Ljung (født 15. august 1917 i Notviken, Luleå, død 30. september 2010 i Stockholm) var en svensk komiker og skuespiller.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Martin Ljung tilhørte kernetruppen i Povel Ramels Knäppupp-produktioner. Samarbejdet med Ramel begyndte, da Ljung med sin karakteristiske basstemme efterlignede et biograforgel i radioprogrammet Frukostklubben 1947. I den allerførste Knäppupp-revy Akta huvet fra 1952 var han en succes som den hypokondriiske karakteren Viking. Flere af Ljungs monologer og onelinere er blevet åbenlyse klassikere i svensk humor. Dette inkluderer "Fingal Olsson", "55 Olga", "Rock-Fnykis", "Ester" og "Skojten". En anden populær skitse med Ljung var "Guben I Låddan" sammen med Hans Alfredson.

Skitserne "Fingal Olsen" og "Kanonkungen Folke Lavetti" finns lavet på dansk med Dirch Passer ved navn "Urban Olsen"[1] og "Kanonkongen"[2].

I midten af 1960'erne havde Martin Ljung hovedrollen i den svenske version af radioserien Dickie Dick Dickens. Han var involveret i flere af Knäppupps filmproduktioner, herunder I Rök Och Dans, Ratataa, Far Till Sol Och Vår og Den Store Amatören. Han spillede farlig pirat (Jocke med kniven) i Pippi Langstrump På De Sju Haven fra 1970 og var i Per Oscarssons film Sverige Åt Svenskerna fra 1980. Filmdebuten fandt imidlertid sted så tidligt som i 1947 i Tappa Ikke Sugen. Han samarbejdede ofte med Hasseåtage, herunder i Spader Madame! på Oscars Theatre i 1969, filmen Æblekrigen fra 1971 og revyen Glaset I Örat i Berns i 1973. I 1973 spillede han også en revy med Hagge Geigert i Göteborg. I 1979 og 1980 spillede han komedie mod Inga Gill på Nya Teatern i Göteborg, herunder i Plaza Suite af Neil Simon. Han spillede også rollen som onkel Frippe i børneprogrammet Farbror Frippes Skafferi i 1976. Martin Ljung beviste ofte, at man med små midler kunne gøre en birolle til en førende rolle, for eksempel da han spillede tjeneren i Charleys Tant fra 1977, lommetyven i Rampfeber fra 1983 og moralisten i Gamle Adam fra 1984, alt sammen på Vasan i Stockholm. Han optrådte i musikalen Spök fra 1981 og i Skål på Maximteatern i 1985. I de tidlige 1990'ere lavede Martin Ljung en karriere som stand-up komiker med nyligt skrevet materiale blandet med klassikere som "Fingal Olsson" og "Ester".

Ljung døde den 30. september 2010 i sit hjem i Stockholm. Han begraves på Galärvarvskyrkogården i Stockholm.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ https://www.discogs.com/Dirch-Passer-Hul-I-Spanden-Urban-Olsen/release/7231883
  2. ^ https://www.discogs.com/Dirch-Passer-Kanonkongen-Der-Er-Hun-IgenLis-Dirch/release/7765177

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]