Rungsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rungstedlund

Rungsted er en bydel i byen Hørsholm i Hørsholm Kommune ved Øresund nord for København. Postdistriktet og byens station hedder Rungsted Kyst. Hørsholm centrum ligger to kilometer vest for Rungsted. Ved Øresundskysten ligger Rungsted Havn, som er en lystbådehavn.

Forfatteren Johannes Ewald boede fra marts 1773 til efteråret 1775 på den daværende Rungsted Kro, hvor han havde nogle af sine mest produktive år og skrev bl.a. Rungsteds Lyksaligheder – En Ode. Kroen flyttede i 1803, men bygningerne bestod og fik navnet Rungstedlund. Efter sin død blev Ewald begravet på Trinitatis Kirkegård i København. To høje i Rungsteds omegn er opkaldt efter Ewald, dels den gamle bronzealderhøj i Rungstedlunds park og dels den høj, der ligger ved Rungstedvej nær havnen. Fra højen er der en glimrende udsigt over Øresund og Rungsted Havn. Det diskuteres stadig hvilken af de to høje, der er 'den rigtige' Ewalds Høj. Men på Ewalds tid var det Rungstedlund, der var kroen, og derfor mest sandsynligt, at det var højen på Rungstedlund i den daværende krohave, som var digterens foretrukne. Mange år senere, i 1931 hvor Karen Blixen vendte tilbage til Danmark fra Afrika, flyttede hun ind på Rungstedlund, som hendes far Wilhelm Dinesen havde erhvervet i 1879, og hun boede der til sin død i 1962.

Et stenkast fra Rungstedlund boede Simon Spies senere i tre villaer, der alle lå mellem Strandvejen og Dreyersvej. Den sidste villa købte han udelukkende for at kunne anlægge en tennisbane i dennes have.[1] Spies betalte årligt mellem 50 og 60 mio. kr. i kommuneskat til Hørsholm Kommune.[2]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. "Spies - hans livs rejse", s. 76 f., John Lindskog
  2. "Spies - hans livs rejse", s. 80. John Lindskog

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Hirschholm Stub
Denne artikel om geografi i Hørsholm Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: 55° 53′ N, 12° 32′ Ø