Sialinsyre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sialinsyre er et generisk navn for N- eller O-substituterede derivater af neuraminsyre, et monosaccharid med ni kulstofatomer[1]

Sialinsyre anvendes også som navn på N-acetylneuramin. Sialinsyrer findes vidt udbredt i mennesker og dyr, i mindre udstrækning i planter og svampe, gær og bakterier, mestendels i glycoconjugater som glycoproteiner og gangliosider.


Struktur[redigér | rediger kildetekst]

N-acetylneuraminic acid and Kdn, two sialic acids

Neuraminic acid anomeric configuration

Biosyntese[redigér | rediger kildetekst]

Biosynthesis of sialic acid by a bacterial aldolase enzyme.

Glycoproteiner[redigér | rediger kildetekst]

Sialinsyre indgår i mange animale glycoproteiner som den terminale gruppe i kulhydratdelen, specielt i plasmaproteiner og membranproteiner, dvs. proteiner på celleoverfladen. En almindelig forekommende forskel i mængden af sialinsyre på det enkelte protein-molekyle resulterer i forekomsten af såkaldte glycoformer. Plasmaproteinerne bliver trukket ud af cirkulation, når de mister sialinsyren, via en specifik receptor i leveren, et lectin.

En speciel variant af kulhydrat-strukturen træffes på N-CAM[2], neuronal cell adhesion molecule, et glycoprotein, der findes på overfladen af nerveceller. Her findes polysialinsyre, PSA, der menes at bestemme molekylets biologiske funktion.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Varki, Ajit; Roland Schauer (2008). in Essentials of Glycobiology. Cold Spring Harbor Press. s. Ch. 14.
  2. ^ Neuronal cell adhesion molecule