Slættaratindur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 9. mar. 2014, 21:33 af Brams (diskussion | bidrag) Brams (diskussion | bidrag) (== Eksterne henvisninger == {{Commonscat|Slættaratindur}})
Slættaratindur om vinteren.

Slættaratindur er Færøernes højeste bjerg. Det er 880 meter højt[1] og ligger på Eysturoy, som er Færøernes næststørste ø. Ved foden ligger den lille bygd Funningur.

Slættaratindur betyder flad bjergtinde og er en rest af det gamle plateau fra Skotland til Grønland, hvor Færøerne danner én del. Sådanne flade tinder findes overalt på øerne. Der er tale om såkaldte taffelbjerge.

Vandringen til toppen er stejl men ikke vanskelig. Man kan almindeligvis deltage i organiserede gruppeture, som har passet mellem Eiði og Funningur som udgangspunkt. Det er også muligt at bestige bjerget fra nordøst fra passet mellem Funningur og Gjógv, og som også går via Færøernes næsthøjeste bjerg, Gráfelli. Fra bjergtoppen har man en enestående udsigt over hele Færøerne (når vejret tillader det).

Men når luften er enestående klar og tør, kan man endog kigge til Vatnajökull på Island. På 550 km er det verdens længste synsvidde og står i Guinness Rekordbog.

På årets længste dag den 21. juni er det en fast færøsk tradition at gå op på Slættaratindur for at se solen gå ned og komme op igen. Som regel kommer folk fra hele landet.


Se også

Noter

Eksterne henvisninger

62°17′59″N 07°00′00″V / 62.29972°N 7.00000°V / 62.29972; -7.00000