Smalbladet Sølvblad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Smalbladet Sølvblad ?
Elaeagnus-angustifolia-leaves.JPG
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta
(Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Rosales (Rosen-ordenen)
Familie: Elaeagnaceae
(Sølvblad-familien)
Slægt: Elaeagnus (Sølvblad)
Art: E. angustifolia
Videnskabeligt artsnavn
Elaeagnus angustifolia

Smalbladet Sølvblad (Elaeagnus angustifolia) er et lille, løvfældende træ eller en stor busk. Nektarmæng­den er kun lige til­stræk­kelig til, at bi­erne kan overleve at be­søge ar­ten. Planten er stærkt salttolerant.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Væksten er bred og uregelmæs­sig, ofte flerstammet. Hovedgrenene er vandrette til opstigende. Barken er først hvid med et tæt hårlag. Senere bliver den blank og rødbrun med lyse korkporer. På samme tid vil aborterede side­skud være omdannet til stive torne. Gamle grene og stammen får til sidst en gråbrun bark, som strimler op på langs.

Knopperne er spredte, tæt behårede og uden egentlige knopskæl. Bladene er smalt ovale med grågrøn overside og sølvhvid underside. Blomstringen sker i juni, hvor der ses talrige, gule blomster i bladhjørnerne. Frugterne er sølvgrå, be­hårede stenfrugter med stribet kerne.

Rodnettet består af en dybtgående pæle­rod med et stærkt forgre­net side­rodnet. Træet har samliv med en slægt af strå­lesvampe (Frankenia), som dan­ner N-sam­lende knolde på rød­derne. Rodvæksten indledes før løvspring og af­sluttes først efter løv­fald.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 8 x 8 m (35 x 35 cm/år). Målene kan anvendes ved udplantning.

Hjemsted[redigér | redigér wikikode]

Træet er udbredt på lys­åbne, tørre og meget vin­terkolde stepper fra Østrig i nord­vest over Lilleasien og Kaukasus til Altai-bjergene og Gobi-ørkenen i sydøst.

I Centralasien er naboplanterne bl.a. Populus pruinosa og flere andre arter af tørketålende buske og træer, f.eks. Perovskia. I Østrig ses træet sammen med bl.a. Alm. Hvidtjørn, Alm. Hyld, Valnød, Vin, Robinie, Slåen og Weichseltræ. Den har også følgende stauder som ledsagere: Fjergræs, Dværg-Iris, Flerårig Hør, Knoldet Mjødurt, Småblomstret Salvie og masser af løgvækster.Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:Kilde[redigér | redigér wikikode]

  • Sten Porse: Plantebeskrivelser, DCJ 2003 (CD-Rom).