Stockholms Tunnelbana

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Stockholm Tunnelbana)
Gå til: navigation, søg
Stockholm metro symbol.svg
Kort
Tunnelbanen holder på T-centralen station.
Silverpilen indgik tidligere i materiellet i metroen som backup i myldretidstrafikken

Stockholm Tunnelbana (svensk: Stockholms tunnelbana) er et metrosystem i den svenske hovedstad Stockholm. 25 stationer ud af totalt 100 findes i de centrale bydele af Stockholm, 75% af stationerne dækker en række forstæder i det stockholmske byområde. Stockholm tunnelbana har tre knudepunkter – navet i systemet T-centralen, Slussen og Fridhemsplan.

Tunnelbanan består af syv linjer, fordelt på tre hovedsystemer, der kører helt adskilt fra hinanden. Den første strækning åbnede i 1950. Størstedelen af banen er opført 1942-1985.

Linjer og strækninger:

  • De grønne linjer: T17, T18, T19, først åbnet: 1950
  • De røde linjer: T13, T14, først åbnet: 1964
  • De blå linjer: T10, T11, først åbnet: 1975

I alt består Tunnelbanan af 100 stationer (heraf 54 undergrundsstationer) og strækker sig over 110 km. De tre systemer deler på intet tidspunkt samme spor, selvom det grønne og røde system løber parallelt på en af de centrale strækninger, og krydser hinanden.

Tunnelbanan er en central del af Stockholms lokaltrafik, og der foretages dagligt over 1 mio. rejser[1] (ombordstigninger). Til sammenligning har den københavnske metro og S-tog ca. 440.000 daglige rejsende tilsammen [2]. Udover tunnelbanan består Stockholms lokaltrafik af Pendeltåg (et regionalt togsystem der minder om de københavnske s-tog og regionaltog, samt Tvärbanan (under kraftig udbygning): en letbane i en halv ring rundt gjennem det halvcentrale bånd (f.ex. Alvik, Liljeholmen, Årsta, Gullmarsplan og Hammarby Sjöstad) og binder sammen de andre pendeltåglinjer og undergrundsbanelinjer. Hertil kommer fire lokalbaner med totalt 80 stationer, sporvogn samt buser.

Tunnelbanan ejes og styres af Storstockholms Lokaltrafik (SL), der ejes af Stockholms läns landsting, mens selve driften varetages af det Hong Kong-baserte selskab MTR.

En del af de underjordiske stationer er udsmykket af kunstnere, og Stockholms Tunnelbana har derfor fået tilnavnet "Verdens længste kunstgalleri".

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svg Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.