Terrakottahæren

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Det største af rummene med Terrakottahæren

Terrakottahæren er en samling af terrakotta (en slags ler) figurer af krigere og heste i naturlig størrelse fra 210 f.Kr., der er en del af Kinas første kejsers, Qin Shi Huang, gravanlæg. De er placeret cirka en 1 km øst for Qin Shi Huang's mausoleum, der ligger 36 km nordøst for Xian i Shaanxi-provinsen. Figurerne blev opdaget ved en tilfældighed i 1974 og der er siden fundet og bliver stadig fundet flere gravanlæg i området og det er dermed et at de største gravanlæg i verdenen. Selve mausoleet er ikke udgravet og mange af de andre anlæg er kun delvist udgravet pga deres store størrelse og fordi tingene i anlæggene er skrøbelige efter de mange år i jorden. Man begyndte at bygge anlæggene i 221 f.Kr. da Qin Shi Huang som 13 årig blev konge. Alle anlæggene var i rum der var cirka 7 meter under jorden med loft og flere meter jord over så de ikke kunne ses fra jordoverfladen.

Qin Shi Huang's mausoleums kompleks[redigér | redigér wikikode]

Det kunstige bjerg hvor i kejser Qin Shi Huang er begravet.

Selve Qin Shi Huang's mausoleum er en jordpyramide der er 76 meter høj og cirka 300 meter bred, hvori kejseren ligger begravet. På toppen af pyramiden er der en platform og der er en trappe der fører derop. Det menes at jordpyramiden oprindeligt var lidt over 100 meter høj men at den med tiden er sunket sammen. Ifølge den kinesiske historiker Sima Qian blev den første kejser begravet samme med store skatte og med perler i loftet, der skulle repræsentere stjerner og planeter. Der skulle også være model af Kinas floder lavet i kviksølv. Man har målt unormalt højt indholdt af kviksølv i pyramiden, hvilket tyder på at legenden kan være rigtig. Pyramiden er ikke udgravet da man frygter at indholdet vil kunne gå i stykke når man graver det ud så man venter til man har den nødvendige teknik til at kunne foretage en sikker udgravning. I rektangler rundet om pyramiden var der to mure. Den indre mur var 1200 meter på den lange side og 550 meter på den korte og den ydre mur var 2000 meter på den lange side og 900 meter på den korte. I området mellem murerne var en hestestald, en kalkstens mine med panser og hjelme, og hjem for mausoleets tjenestemænd og vagter, en grube med sjældne dyr og fugle, og en grube med dansere og akrobater. Lidt uden for ydermuren og cirka 1 km øst for pyramidenen er de tre gruber med terrakottahæren.

Introduktion[redigér | redigér wikikode]

Terrakottafigurerne blev begravet i 210 f.Kr. til 209 f.Kr. sammen med den første kejser af Qin-dynastiet og bliver derfor også nogle gange kaldt for Qin's hær.

Terrakottahæren blev opdaget i marts 1974 af en lokal bonde, der var ved at grave en brønd.

Konstruktionen af mausoleumet begyndte i 246 f.Kr. og menes at have taget 700.000 arbejdere og håndværkere 38 år at fuldføre. Qin Shi Huang blev placeret inde i gravkomplekset ved sin død i 210 f.Kr..

Alle figurerne er forskellige.

Arkæologi[redigér | redigér wikikode]

Arkæologisk udgravning af Terrakottahæren foregår stadig 30 år efter at den blev fundet. Det skyldes fortrinsvist at den er lavet af skrøbelige materialer, der er svære at konservere. Terrakotta betyder bogstavligt "bagt jord", men er reelt ler, i dette tilfælde brændt ved en relativ høj temperatur, nemlig ~1000 grader C. Jydepotter er brændt ved ~600 grader og stentøj ved ~1300 grader. Efter brænding er hver figur blevet lakeret og blevet påført forskellige farver. Noget udgravet materiale har stadig spor efter farvningen men når det udsættes for luft bliver det til små flager, der falder af.

I 2009 lykkedes det at udgrave 144 figurer af soldater og heste i grube 1 med farverne intakt. Der vil blive offentliggjort billeder af fundet i slutningen af maj 2010.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kina Stub
Denne artikel om et kinesisk bygningsværk og/eller en seværdighed er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Bygning eller seværdighed

Koordinater: 34°23′06″N 109°16′23″Ø / 34.384919444444°N 109.27310833333°Ø / 34.384919444444; 109.27310833333