Moesgård Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Searchtool.svg Eftersyn
Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Moesgård Museum
Moesgaard fra SV.jpg
Det ny Moesgård Museum set fra sydvest
Etableret 1970
Adresse Moesgård Allé 20, 8270 Højbjerg
Type Kulturhistorie
Direktør Jan Skamby Madsen
Hjemmeside Moesmus.dk
Hovedtrappen på det nye museum
Herregården Moesgård og rekonstruktionen af stavkirken fra Hørning, set fra taget
Plænen og udsigtsplatform på taget

Moesgård Museum, tidligere Forhistorisk Museum, ligger på herregården Moesgård ved Aarhus. Museet er lokalmuseum og specialmuseum for arkæologi og etnografi og samarbejder med Institut for Forhistoriskarkæologi, Middelalder- og Renæssancearkæologi, samt Etnografi og Socialantropologi ved Aarhus Universitet. Hovedparten af de arkæologiske samlinger er danske, men museet råder også over en større samling fra Bahrain og andre lande omkring Golfen.

Museets udstillinger præsenterer en række enestående fund fra Danmarks oldtid, heriblandt Grauballemanden, som er verdens bedst bevarede moselig, og våbenofringerne fra Illerup Ådal, der vidner om jernalderens magtkampe og krigskunst. Samlingen tæller også syv lokale runesten.

Det nye museum[redigér | redigér wikikode]

Det nye Moesgaard Museum afholdte den officielle indvielse fredag d. 10. oktober 2014. Den nye bygning er på 16.000 m2 og er tegnet af Henning Larsen Architects og Kristine Jensens Tegnestue. Museet er opført af MT Højgaard, der påbegyndte byggeriet i januar 2011 [1][2]. Bygningen er gravet ind i en sydvendt skråning, nord for det gamle museum. Bygningens tag er græsdækket med fri adgang til udsigten fra skråningen og forhallen i museet.

Museets historie[redigér | redigér wikikode]

Grunden til det museum, som i dag hedder Moesgård Museum, blev lagt i 1861, hvor Historisk-antikvarisk Selskab blev stiftet i Aarhus. Samlingen havde først til huse i rådhuset (i dag Kvindemuseet og Besættelsesmuseet) ved siden af Aarhus Domkirke. I 1881 blev samlingerne overflyttet til en ny museumsbygning, der også rummede kunstmuseum og bibliotek. Bygningen kendes i dag som ”Huset” ved Mølleparken. På Moesgård åbnede museet for publikum i 1970 og ledtes af professor Ole Klindt-Jensen indtil dennes død i 1980. I 1997 fik museet sit nuværende navn og ledes i dag af Jan Skamby Madsen.

Sammen med Middelaldercentret ved Nykøbing Falster har museet fremstillet en kopi af verdens ældste kanon støbt i bronze[3][4] efter originalen fra 1326, som findes på Historiska museet i Stockholm.[5] Den er fundet i Loshult i Skåne, Sverige, og kaldes Loshultkanonen efter byen, hvor den blev fundet.[6][7] Med kanonen er der blevet gennemført forsøg, der undersøgte effektiviteten af krudt fremstillet efter middelalderlige opskrifter. Forsøgene viste, at kanonen var ganske effektiv, hvilket var mod forventningen om, at våbnet var meget upræcist og ineffektivt.[8] Kanonen står idag på Middelaldercentret og er bl.a. blevet benyttet i dokumentarserien Kåres Danmarkshistorie med Kåre Johannessen, der gennemgår 13.000 års Danmarkshistorie og blev sendt på Tv2 øst i foråret 2013. Den blev affyret og demonstreret i afsnittet "Genrejsning, Massedød og Reformation", der handler om perioden 1340 til 1536.[9]

Omgivelserne[redigér | redigér wikikode]

Omkring Moesgård er der opført flere rekonstruktioner, som afspejler forskellige tidsperioder fra Danmarks historie. Nord for det gamle museum lå tidligere vikingehusene. Det første man møder er Hedebyhuset, som er baseret på et arkæologisk fund af et byhus fra Hedeby nær Slesvig. Huset er dateret til omkring år 870. Derudover findes der et grubehus. Grubehuset er konstrueret på baggrund af et fund, fra vikingetidens Aarhus, som er dateret til omkring år 900.

Rekonstruktion af stavkirken fra Hørning Sogn

En rekonstruktion af stavkirken fra Hørning med en tilhørende klokkestabel[10] har overlevet opførelsen af det nye museum. Udgangspunktet for opførelsen af kirken er spor af vægstolper og gulvlag fra en den oprindelige trækirke. Fra denne kirke stammer også den berømte "Hørningplanke", der er dekoreret med "ormeslyng" på ydersiden. På grundlag af årringene i træet kan den dateres til omkring 1060, dvs. overgangen mellem vikingetid og middelalder. Klokkestablen ved siden af stavkirken blev opført i vinteren 2003-2004. Klokken i klokkestablen er støbt efter den metode, som er beskrevet af middelaldermunken Theophilus i 1100-tallet.

Et jernalderhus er placeret ca. 10 minutters gang fra museet, øst for herregårdsparken. Huset er en rekonstruktion, baseret på fund fra jernalderbopladsen, Tofting. Det 16 meter lange hus viser hvordan mennesker og dyr levede under samme tag.

Tæt ved Moesgård Strand, møder man Kulthuset, midt på en åben græsmark. Huset er konstrueret på baggrund af et fund fra Tustrup på Nordsjælland. Sådanne huse blev antagelig anvendt til religiøse ceremonier. Tustruphuset blev fundet tæt på to jættestuer og en stendysse. Gravpladsen dateres til ca. 2500 f.v.t.

Thaihuset i parken ved Moesgård blev doneret til museet som en gave fra den thailandske stat i 1975. Bygningen er ca. 100 år gammel og stod oprindeligt i Siams gamle hovedstad Ayutthaya ca. 200 km nord for Bangkok. Her indgik huset i et større bygningskompleks.

Til herregården Moesgård hører omkring 100 hektar park, skov, åben mark og strand. Området strækker sig fra området med herregårdens bygninger og ned til Moesgård Strand. Gennem dette område går Oldtidsstien, som er ca. fire kilometer lang. Ruten er markeret med en hvid sten med en rød plet. Undervejs bevæger man sig forbi Skovmøllen, oldtidshusene og oldtidsmindemærker som Kobberup kisten, og Stigsnæsdyssen, der er flyttet til Moesgård, fordi de ikke har kunnet bevares i deres oprindelige omgivelser. Turen slutter ved Stavkirken og vikingehusene. På grund af sin enestående beliggenhed i et rigt kulturlandskab er Moesgård Museum et yndet udflugtsmål for indbyggere i Aarhus-området. Museet tiltrækker ligeledes en del turister.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56° 5′ 13,3″ N, 10° 13′ 34,6″ Ø