Toilet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Vandskyllende toilet

Toilettet (også kaldet wcakronym for Water Closet – heraf det fordanskede vandkloset) er en del af et affaldssystem, der bruges til at bortskaffe kropsligt affald fra mennesker: Afføring, urin, opkast. Toiletter tillader oftest også at der bortskaffes toiletpapir samtidig. Toilettet er tilsluttet vand og et spildevandssystem f.eks. en offentlig kloak eller en septiktank.

Ordet toilet bruges både om selve kummen, man sidder på/står ved, samt om lokalet, der indeholder kummen. Lokalet kaldes med eufemi også badeværelset. Et toilet, der er placeret i sit eget lille hus, kaldes også et das eller et lokum.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Toiletter fandtes så tidligt som det 3. årtusinde f.Kr.. Husene på stenalderbopladsen Skara BraeOrkney havde toilet med vand.[1] Befolkningen i Harappa i Pakistan havde i deres private boliger vandskyllende toiletter, der var forbundet med et kloaksystem i brændte lersten. Der fandtes også toiletter i det gamle Egypten, Persien og Kina. I Romerriget var toiletter nogle gange en del af de offentlige bade.

Christian 4. havde et toilet med vandskyl på Rosenborg Slot[2].

Typer[redigér | redigér wikikode]

I det moderne Danmark er der tre hovedtyper af "toiletter" til hjemmet:

  • Det højtskyllende, hvor cisternen hænger godt en meter over selve kummen og skyllet aktiveres med en kæde (træk og slip).
  • Det lavtskyllende toilet, som har egen lavtsiddende cisterne, med en stang eller en knap for at skylle ud.
  • Det væghægte toilet hvor cisternen sidder bag væggen. Til aktivering af ventilen i det væghængte toilet kræves en fjernbetjent mekanisme, som enten kan være mekanisk forbundet til ventilen eller være af den pneumatiske type.

I sydlige lande som i Frankrig, Rumænien, Tyrkiet og mange asiatiske lande findes toiletter, som stort set er plant med gulvet. På dansk ofte kaldet Pedallokum.

Man kan ikke sidde på det, men skal enten stå eller skræve over det. De fleste toiletter af denne type har indbygget vandskyllefunktion, ellers vil der ofte være en vandhane på væggen med slange eller en lille spand, der kan fyldes og bruges til udskylning. "Almindelige" toiletter i Tyrkiet (af den "gulvstående" type) har ofte indbygget hane til rengøring.

Japanske toiletter kan have avancerede mekanismer.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]