Værft (ø)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Værft (flertydig).
Værftet på hallig Hoge

Et værft er en kunstig bakke i marsklandet eller på en hallig (småø) lavet af marskens fede jord. På dansk findes også former varft eller verft.

Mange halliger og kystnære marskområder er ikke sikret med diger. Derfor samles bebyggelser i disse områder på op til 4 meter høje værfter. Værfter er dermed de eneste forhøjninger, som rager op over vandet, når landet ved stormflod oversvømmes. Det største værft er Hansværftet på hallig Hoge i Nordfrisland.

I Danmark findes omkring 60 værfter med enkelte gårde på. I tilfælde af Rudbøl og Ubjerg er alle husene samlet på et stort værft. Danske værfter findes næsten udelukkende i det sydvestlige Jylland i Tønder- og Ballummarsken. Længere nordpå var marsklandet smallere, så folk kunne udnytte marsken, mens de selv boede på den højere liggende gest.

Værfter findes også i den nederlandske og nordtyske marsk. I den nederlandske marsk er de ældste værfter anlagt i århundrederne før Kristi fødsel. I Sydslesvig (altså området mellem Ejdersted og grænsen) opstår værftsbebyggelsen først i middelalderens sidste del. Indtil da har mennesker kunnet bo på den flade marsk eller små naturlige forhøjninger [1].

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Erik Lund-Jensen, Ulrik Schrøder: Manddrukning, i Skalk 1976 nr. 2, sider 3-9

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]