Wikipedia:Ugens artikel/Uge 35, 2015

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Harry S. Truman (8. maj 188426. december 1972) var USA's 33. præsident (19451953). Som vicepræsident efterfulgte han Franklin D. Roosevelt, som døde mindre end tre måneder efter, at han var begyndt på sin fjerde embedsperiode.

Under 1. verdenskrig var Truman artilleriofficer i Frankrig. Efter krigen blev han en del af Tom Pendergasts partiorganisation hos Demokraterne og blev valgt til amtskommissær i Missouri, og senere til senator. Efter at han var blevet kendt i USA som leder af Truman-komiteen, erstattede han Henry A. Wallace som Roosevelts vicepræsidentkandidat i 1944.

Som præsident stod Truman over for mange udfordringer i indenrigspolitikken med omstilling af økonomien til fredsforhold. Hans præsidenttid var også begivenhedsrig på det udenrigspolitiske område med blandt andet afslutningen på 2. verdenskrig, atombomberne mod Japan, etableringen af Forenede Nationer, Marshallplanen og Koreakrigen.

Truman var en folkelig og beskeden præsident. Trods en negativ folkeopinion under hans præsidenttid er vurderingen af ham blevet mere positiv, efter at han trak sig ud af politik. Truman placeres altid højt af forskerne som en af Amerikas bedste præsidenter. (Læs mere..)