Wikipedia:Ugens artikel/Uge 46, 2021

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Cannabis fremstilles af blandt andet Cannabis sativa.

Cannabis bruges som en betegnelse for rusmidler og medicin, fremstillet af hamp-planten (Cannabis sativa eller Cannabis indica). Forskellige dele af planten kan spises, ryges eller indtages på anden vis. Planten indeholder flere psykoaktive substanser, såkaldte cannabinoider, hvoraf den mest kendte er tetrahydrocannabinol (THC). Derudover indeholder planten også en række ikke-psykoaktive cannabinoider hvoraf cannabidiol (CBD) af den mest kendte.

De almindeligste produkter af cannabis er i fermenteret og presset form som hash samt som løse topskud/blade under betegnelser som marihuana og skunk.

Brugen af cannabis som rusmiddel kendes fra oldtiden i blandt andet Kina og andre dele af Asien, hvor planten naturligt hører hjemme. I oldtidens Grækenland omtales brugen af blandt andet Homer og Herodot. Den var i middelalderen kendt i Europa, og efter opdagelsen af Amerika blev planten indført til Sydamerika. I Vesteuropa blev hash kendt i første halvdel af 1800-tallet, hvor forfattere som Dumas og Baudelaire skildrer brugen af hash i nogle af deres værker.

I Danmark er alle dele af cannabisplanter (undtagen frø og stængler) ulovlige. Der har i en årrække været diskussion, om dette skal ændres, og der er fra 2010'erne godkendt visse præparater af cannabis til medicinske formål. (Læs mere..)