Winchester

Koordinater: 51°03′48″N 1°18′31″V / 51.0633°N 1.3086°V / 51.0633; -1.3086
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 12. dec. 2014, 22:12 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
Baggrund af Winchester centrum

Winchester er en historisk by nær grænsen mellem det sydvestlige og det sydøstlige England med ca. 111.000 (2004) indbyggere. Den er sæde for Winchester kommune samt administrativt centrum for Hampshire. Winchester var hovedstad for kongedømmet Wessex og hovedstad for England i det 10. og 11. århundrede.

Vigtige bygninger

Winchester er bedst kendt for Great Hall, som blev bygget i det 12. århundrede, og som er det eneste overlevne del af Winchester Slot. Great Hall blev genopbygget i årene 1222-1235. Great Hall er bedst kendt for "Kong Arthurs" runde bord, som har hængt der siden 1463. Bordet stammer fra det 14. århundrede og kan ikke have eksisteret på kong Arthurs tid. Men bordet er af historisk interesse og tiltrækker mange turister. Bordet var oprindeligt umalet, men blev malet for Henrik 8. af England i 1522. Navnene af ridderne af det runde bord er skrevet på kanten.

Området rundt om Great Hall er en rekonstrueret middelalderhave.

Winchester Cathedral

Af andre vigtige bygninger kan nævnes Winchester Cathedral, Royal Hampshire County Hospital og Winchester College, en skole grundlagt i 1382 og hjemsted for Englands største sixth form skole, Peter Symonds College. Byen er hjemsted for University of Winchester (tidligere benævnt University College Winchester og King Alfred's College), samt Winchester School of Art, som er en del af University of Southampton.

Englands første rum med hammerbjælke-loft er i Cathedral Close ved siden af dekanens have. Den er kendt som The Pilgrims' Hall, for mange, som rejste ad pilgrimsruten fra Winchester til Canterbury brugte den. Resterne fra dekanens ekstravagante middage blev serveret for pilgrimmene, som også kunne overnatte her. Winchester kommune mener at den blev opført i 1308.

Winchester var hjemsted for mange vandmøller, drevet af en lang række kanaler fra Itchen-floden, der gennemskærer Winchesters bymidte. En af dem, Winchester City Mill, er restaureret og maler igen korn ved vandkraft. Ejeren er National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty.

Historie

Hamo Thornycrofts statue af Kong Alfred den Store i Winchester.

Bosættelser i området går tilbage til før-romersk tid og der er spor fra Jernalder-bakkefæstninger omkring byen. Under romersk styre var byen, Venta Belgarum, af stor betydning.

Byen var hovedstaden for kongedømmet Wessex siden 519. Selv om den ikke var den eneste hovestad for Wessex, blev den af Kong Egbert etableret som hovedbyen i hans kongedømme i 827. Den angel-saksiske gadeplan, som blev planlagt af Kong Alfred, er tydelig den dag i dag: en kors-formet gadeplan, som overholdt normerne for den tid er lagt over den eksisterende romerske gadeplan (med det kirkelige kvarter i syd-øst, det juridiske kvarter i syd-vest og handelskvarteret i nord-øst). Byen var del af en række fæstningsværker langs Englands sydkyst, grundlagt af kong Alfred for at beskytte hans kongedømme. Den gamle bys omrids er stadig synligt visse steder som en stenmur (i gammel tid var dette en træ-barrikade omkranset af en voldgrav). Der var fire hovedporte i nord, syd, øst og vest, samt to ekstra porte, Durngate og King's Gate. Winchester var kongedømmets og senere hele Englands hovedstad et stykke tid efter Normannernes invasion, hvorefter Englands hovedstad blev flyttet til London. En stor brand i 1141 fremrykkede byens nedtur.

William af Wykeham (1320-1404) spillede en vigtig rolle i byens historie. Som Winchesters Biskop var han ansvarlig for størstedelen af katedralens nuværende strukutur. Biskoppen grundlagde Winchester College samt New College i Oxford.

I middelalderen var byen et vigtigt centrum for uldhandelen.

Mindetavlen nær Jane Austens grav i Winchester Cathedral. Juli 2011.

Den kendte forfatter Jane Austen døde i Winchester 18. juli 1817 og er begravet i katedralen. Hendes gravsten nævner ikke hendes forfatterskab med et eneste ord. Forfatterskabet omtales på en mindetavle i nærheden.

Wikimedia Commons har medier relateret til:

51°03′48″N 1°18′31″V / 51.0633°N 1.3086°V / 51.0633; -1.3086