Æggeleder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 9. mar. 2013, 18:13 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 53 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q1233836)
Skematisk oversigt over de indre kvindelige kønsdele.

Æggelederne (lat. tuba uterina, græsk: Salpinx = "trompet") er to smalle rør der forbinder hunpattedyrs æggestokke med livmoderen. I menneskehunner er de ca. 0,5 cm. i diameter og ca. 10-15 cm. i længde. Det er i æggelederne befrugtningen normalt foregår. Æggelederne blev første gang beskrevet videnskabeligt af den italienske læge Gabriele Falloppio (15231562). De har ingen homolog anatomi hos manden.

Ægløsning og befrugtning

Under ægløsningen bevæger det modne æg sig fra æggestokkene ned gennem æggelederne til livmoderen. Hvis der sker en befrugtning af ægget i denne periode vil det befrugtede æg (zygote) forblive i æggelederen i omkring 3 dage før det fortsætter til livmoderen hvor det sætter sig ("implantation") fast og graviditeten fortsætter, det vil her have delt sig (mitotisk celledeling) til ca. 16 celler. Hvis ægget ikke får bevæget sig ned i livmoderen og i stedet sat sig fast i æggelederen kaldes det en ektopisk graviditet (el. "graviditet uden for livmoderen")[1], de vil normalt ikke være levedygtige og gå til grunde af sig selv. I nogle tilfælde kan det være livstruende og kræve kirurgisk indgreb.

Referencer