Aelbert Cuyp

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aelbert Cuyp.
Aelbert Cuyp, The Maas at Dordrecht, ca. 1650, motiv floden Maas ved Cuyps hjemby, Dordrecht, olie på lærred, 1149 × 1702 mm, National Gallery of Art.

Aelbert Cuyp (også Albert Cuyp, 20. oktober 1620 i Dordrecht15. november 1691) var en hollandsk maler og raderer.

Cuyp, som var elev af sin fader, portræt- og landskabsmaleren Jacob Gerritsz. Cuyp, virkede i sin fødeby som anset borger. Stort flere pålidelige efterretninger har man ikke om denne fortræffelige, alsidige kunstner med det udpræget maleriske talent. Han har malet dyrebilleder, stillebenstykker, portrætter; men sit ry som maler skylder han dog fornemmelig sin ypperlige landskabskunst. Hans landskabsbilleder, af hvilke de tidligere er påvirkede fra Jan van Goyen, er byggede på jævne motiver fra Hollands natur med dygtig staffage af dyr og mennesker, men baggrundens fine solbelyst dis og luftens gyldne tone bibringer de enkle, lidt ensformige, men naturtro gengivne egne med en uforlignelig skønhed og farveharmoni. Få hollandske kunstnere har som han forstået at mestre lysets og luftens virkninger.

Aelbert Cuyp: Allé ved Meerdervoort (1650-1652)
Hyrder og kvæg ved floden Merwede, ca 1655-60

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.