Ambrogio Lorenzetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ambrogio Lorenzetti

Personlig information
Født 1290 Rediger på Wikidata
Siena, Italien Rediger på Wikidata
Død 9. juni 1348 Rediger på Wikidata
Siena, Italien Rediger på Wikidata
Dødsårsag Pest Rediger på Wikidata
Søskende Pietro Lorenzetti Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Elev af Duccio Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Fagområde Malerkunst Rediger på Wikidata
Arbejdssted Siena Rediger på Wikidata
Bevægelse Sienaskolen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Ambrogio Lorenzetti (eller di Lorenzo) (ca. 12909. juni 1348) var en italiensk maler, hørende til Sienaskolen. Ambrogio var bror til Pietro Lorenzetti.

Han uddannedes sikkert under indflydelse af Simone Martini; sammen med nedennævnte broder, med hvem han ofte arbejdede i fællesskab, gav han for lange tider Sienas malerkunst sit præg: en gammeldags kunst med mønstret guld, broget pragtfulde farver, sirlig tegning, men tillige med en livfuld virkelighedssans (bl.a. i landskabet), således i Lorenzettis berømteste værk, freskerne med tre store symbolske kompositioner, hvor den gode og slette regering fremstilles (i Sala del Consiglio i Palazzo Pubblico i Siena, ca. 1338—40), og hvor skildringen kan virke Giottosk, og med en del ejendommelige portrætter. Lorenzetti nævnes første gang som maler 1323, ikke efter 1345. Blandt hans (gennemgående slet bevarede) fresker kan nævnes scener fra den hellige Franciscus’ levned i Sienas San Francesco. Staffelibilleder: Madonna mellem den hellige Magdalena og den hellige Dorothea, Bebudelsen (1344), to helgenbilleder med mere i akademiet, Siena; fire billeder af den hellige Nicolaus’ liv og et stort alterbillede: Fremstillingen i Templet, i akademiet i Firenze, en freske med hoveder af nonner (London) og tempera-billedet Kristi Fødsel (Berlins Kaiser-Friedrich-Museum).

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.