Amphipolis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Amphipolis
Ἀμφίπολις Rediger på Wikidata
Liontari of Amphipolis.jpg
Overblik
Land Grækenland Grækenland
Grundlagt 437 f.v.t. Rediger på Wikidata
Demografi
Kommunen 9.182 (2011)
 - Befolkningstæthed 22/km²
Byen 147
Andet
Tidszone UTC+2 (normaltid)
UTC+3 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 73 m Rediger på Wikidata
Oversigtskort

Amphipolis (græsk: Αμφίπολη; oldgræsk: Ἀμφίπολις)[1] er en kommune og et arkæologisk udgravningsområde i den regionale enhed Serres i Grækenland. Kommunes administration ligger i byen Rodolivos.[2] Det var en gammel græsk polis (by), og senere en romersk by, hvis rester stadig kan ses.

Da Amphipolis var en athensk koloni, var den stedet for Slaget ved Amphipolis mellem spartanerne og athenerne i 422 f.Kr., og også stedet, hvor Alexander den Store forberedte sig på kampagner, der førte til hans invasion af Asien.[3] Alexanders tre fineste admiraler, Nearchus, Androsthenes og Laomedon, boede i Amphipolis, som også er stedet, hvor hans kone Roxana og deres søn Alexander IV blev eksileret og senere myrdet efter Alexanders død.

Udgravninger i og omkring byen har afsløret vigtige bygninger, gamle mure og grave. Fundene vises på det arkæologiske museum i Amphipolis. På den nærliggende enorme Kasta gravhøj er der for nylig blevet afsløret en gammel makedonsk grav. Monumentet Løven fra Amphipolis i nærheden er en populær destination for besøgende.

Den var placeret i den antikke region Edonis.

Kommune[redigér | rediger kildetekst]

Kommunen Amfipoli blev dannet ved kommunalreformen i 2011 ved fusionen af følgende fire tidligere kommuner, der blev til kommunale enheder: [2]

  • Amfipoli
  • Kormista
  • Proti
  • Rodolivos

Kommunen har et areal på 411.773 km 2, den kommunale enhed 152.088 km2.[4]

Kildere og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Amfípolis: Greece, name, administrative division, geographic coordinates and map". Geographical Names. Hentet 2014-10-22.
  2. ^ a b "ΦΕΚ A 87/2010, Kallikratis reform law text" (græsk). Government Gazette.
  3. ^ "Amphipolis", Ministry of Culture: ISBN 960-214-126-3
  4. ^ "Population & housing census 2001 (incl. area and average elevation)" (PDF) (græsk). National Statistical Service of Greece. Arkiveret fra originalen (PDF) 2015-09-21.