Anasazi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Pueblo Bonito
Kort over Anasazifolkets utbredning.

Anasazi er en arkæologisk kultur i det nordlige Arizona New Mexico og det sydvestlige Colorado i USA. Anasazi er navahosprog og betyder "de gamle folk". Anazasikulturens folk var forfædre til puebloindianerne. Som dygtige kurveflettere kaldes de også " Basket Makers".

Landbrugere[redigér | redigér wikikode]

Anasazifolkene var fastboende med landbrug i mindre skala, på grund af områdets knappe vandforsyning. Majsen blev indført omkring 200 e.Kr., kunsten at lave lerkar senere. Især forfærdigede de meget tidligt kurve.

Højdepunkt[redigér | redigér wikikode]

Fra 900-tallet e.Kr. og omkring 300 år frem opnåede anasazikulturen sit højdepunkt. Da opførtes de mærkelige klippeboliger og terrassehuse som vækker beundring i dag. Oldtidslevn efter kulturen findes på flere steder i det sydvestlige USA, blandt andet i det sydvestlige Colorado hvor Mesa Verde National Park ligger.

Ruiner[redigér | redigér wikikode]

I det nordvestlige New Mexico ligger verdensarvsstedet Chaco Culture National Historical Park hvor Pueblo Bonito er det største bygningsværk. Bygningen er udformet med terrasser opført af mørkebrun sandsten i en vældig halvcirkel og har en gang været fem lejligheder høj, af hvilke fire er tilbage. Puebloen er 220 meter lang og indeholder 800 rum. Her boede omkring år 1100 omtrent 1.200 personer og bygningen blev omgivet af store majsmarker og haver. Pueblo Bonito blev opgivet i slutningen af 1200-tallet efter en række tørkeår.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Englund, Erik & Yvonne Svenström, Indianernas När Var Hur (1981)