André Jolly

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
André Jolly
Fulde navn André-Edouard Jolly
Fødselsdato 13. april 1799
Fødested Bruxelles
Dødsdag 3. december 1883
Dødssted Bruxelles
Statsborger i Belgisk
Beskæftigelse Rediger på Wikidata kunstmaler, ingeniør, politiker
Kendt for general, politiker
Eksterne henvisninger
Beskrevet i Rediger på Wikidata Le Dictionnaire des peintres belges du XIVe siècle à nos jours
Noter
Dele af ovennævnte oplysninger stammer direkte fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammensteds.

André-Edouard Jolly (født 13. april 1799 i Bruxelles, død 3. december 1883 sammesteds) var en belgisk baron, generalløjtnant og medlem af den provisoriske belgiske regering under den belgiske revolution i 1830.

Efter at have gået i skole på W. Browns akademi afsluttede han sin skolegang på det kejserlige gymnasium i Bruxelles. Den 9. november 1815 startede han på ingeniør og artilleriskolen i Delft og blev tre år senere sekondløjtnant. Han fik et års ansættelse som assistent ved skolen, herefter var han udstationeret i Dendermonde, Bruxelles og Nijmegen. Da han giftede sig i 1823 forlod han hæren og bosatte sig i Bruxelles, hvor han med en vis succes helligede sig kunsten. I 1829 og starten af 1830 udstillede han sine værker i Gent, Liège og Bruxelles.

Under de første revolutionære omvæltninger i 1830 blev han udnævnt til officer i 3. sektion af borgervæbningen. Fra den 23. september spillede Jolly en af de fremtrædende roller idet han blev medlem af den provisoriske belgiske regering. Han beklædte posten som krigsminister frem til 26. februar 1831.

Derefter vendte han tilbage til kunstens verden. Senere blev han generalløjtnant af reserven.