Armagnac

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Vellagret Armagnac fra 1956

Armagnac er en fransk druebrændevin produceret i Armagnac-regionen, der ligger mellem floderne Adour og Garonne i Gascogne syd for Bordeaux for foden af Pyrenæerne.

Armagnac er den ældste type druebrændevin i Frankrig, og historien går helt tilbage til 1400-tallet, omkring 200 år længere tilbage end cognac. Drikken er baseret på hvidvin af bl.a. de samme druetyper som cognac: Colombard, Folle Blanche og Ugni Blanc kombineret med druetypen Baco. Druebrændevinen destilleres traditionelt kun én gang mod to gange ved produktion af cognac og whisky. Den bliver dermed mere aromatisk. Derefter lagres den på egefade efter samme regler, som gælder for cognac.

Mange steder adskiller destillationen af armagnac sig fra destillation af eksempelvis cognac og whisky ved at anvende kolonnedestillation (coffey still). Ved cognac- og whiskydestillation bruges pot destillation (pot still). Fremstilling af armagnac overvåges af INAO og Bureau National Interprofessionel de l'Armagnac (BNIA).

Armagnac og cognac, der fremstilles i Frankrig, og brandy af sherry, der produceres i Jérez-regionen i Spanien, er de tre officielt afgrænsede alkoholregioner i Europa.

Produktionen i Armagnac er 15 gange mindre end i Cognac. Mens cognac fortrinsvis produceres af store produktionsenheder, der eksporterer hovedparten, produceres armagnac af små enheder med druer fra små vingårde. Det resulterer i en markant større smagsmæssig variation mærkbart i de tre områder fra det elegante til det mere aromatiske: Bas-A., Haut-A. og Tenarèze. Kun omkring halvdelen af al armagnac eksporteres.

Kvaliteten af Armagnac hænger til dels sammen med, hvor mange år den modnes på egefade: Tre stjerner (to års modning), V.S.O.P. (fem års modning), X.O. (seks års modning), Hors d'Age (ti års modning), Millésime (mindst ti års modning). Blanche d'Armagnac er betegnelsen for Armagnac uden fadlagring.