Artmoney

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Et stk. Artmoney, udført af billedkunstner Hanne Matthiesen, juli 2006

Artmoney er et kunstprojekt skabt i 1997 af Lars Kræmmer. I 1998 blev billedkunstner Flemming Vincent involveret, og projektet tog navnet: "Bank of International Artmoney," eller "B.I.AM." Projektet administreres i 2023 af Lars Kræmmer fra Frederiksberg via selskabet BIAM ApS.

Artmoney er "pengesedler" på 18x12 cm, der er skabt af registrerede Artmoney-kunstnere. Værdien af en artmoney svarer for tiden til 200 danske kroner, hvilket er fastsat i reglerne "the 7 rules."[1] Det følger af reglerne, at værdien af en artmoney løbende kan justeres i takt med inflationen i det omkringliggende samfund. Artmoney kan bruges som betalingsmiddel ved køb af kunst hos de registrerede Artmoney-kunstnere samt i en række forretninger og virksomheder i forskellige lande.

For at blive registreret Artmoney-kunstner skulle man oprindeligt man indsende en artmoney til BIAM ApS på Frederiksberg, hvor den blev godkendt, og kunstnerens profil på web sitet blev aktiveret. Denne fremgangsmåde blev dog senere fraveget, således at kunstnere ikke længere skal indsende artmoney. Kunstnere kan efter ansøgning blive registrede artmoney-kunstnere gennem medlemskab på artmoney.org.

Projektet er internationalt med deltagelse af kunstnere fra hele verden. Artmoney er blevet udstillet i en lang række nationale og internationale sammenhænge.

Artmoney kom i 2008 i Finanstilsynets søgelys. Grunden var, at projektet benyttede ordet "Bank," hvilket var i strid med loven. Finanstilsynet vandt sagen i byretten og projektet kan ikke længere benytte ordet "Bank." Artmoney hedder derfor blot "Artmoney."

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  • artmoney – projektets officielle hjemmeside
  1. ^ artmoney