Askja

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Calderaen på Askja.

Askja er en aktiv vulkan med flere overlejrede calderaer, som ligger i Islands centrale højland lidt nord for gletcheren Vatnajökull. I den sydøstlige del af calderakomplekset ligger Öskjuvatn, eller Askja-søen, som blev dannet ved et eksplosivt udbrud i 1875.

Vulkan-systemet[redigér | redigér wikikode]

Askja er en centralvulkan beliggende i den nordlige vulkanske zone, der strækker sig fra Vatnajökull og op til nordkysten af Island. Selve centralvulkanen er domineret af flere overlejrede calderaer[1]. Den største caldera med en diameter på 8 km blev dannet for ca 10000 år siden medens den yngste caldera med en diameter på ca 4,5 km blev dannet ved udbruddet i 1875. Øst og syd for caldera-komplekset ligger Dyngjufjöll-bjergene med tinder til ca 1500 meters højde. Ligesom andre centralvulkaner i Island har Askja et udstrakt sprækkesystem. Dette strækker sig ca 30 km i sydlig retning, indtil det forsvinder under isen i Vatnajökull. Mod nord har det en udstrækning på mindst 120 km [2].

Udbrud[redigér | redigér wikikode]

Indtil det store udbrud i 1875 havde vulkanen i historisk tid kun haft svag aktivitet [1]. I 1875 undergik Askja imidlertid et voldsomt eksplosivt udbrud med en styrke på 5 på VEI-skalaen. Som følge af udbruddet dannedes en 4,5 km bred caldera, der i dag rummer den 220 m dybe sø Öskjuvatn. Eksplosionskrateret Víti ved søens nordøstlige ende dannedes også ved dette udbrud [3]. I det 20. århundrede har Askja haft et antal mindre basaltiske udbrud, det seneste i 1961.

Steder og turisme[redigér | redigér wikikode]

Víti med Öskjuvatn i baggrunden

På trods af sin afsides beliggenhed er Askja et populært turistmål. Öskjuvatn og Víti-krateret er tilgængelige fra en parkeringsplads ved nordsiden af calderaen, hvorfra der er en vandring på ca 2,5 km gennem calderaen. I Dyngjufjöll-bjergene øst for Öskjuvatn ligger kløften Drekagil ("Dragekløften"), hvor der også findes en hytte og en lejrplads. Nordøst for Askja ligger den 1682 m høje tuya-vulkan Herðubreið, der kan ses fra en stor del af det nordøstlige højland. Mod sydøst ved randen af Vatnajökull ligger det delvist isdækkede vulkan-massiv Kverkfjöll med blandt andet et stort område med varme kilder og fumaroler.

Askja ligger ca 100 km fra ringvejen i nord og er kun tilgængelig via dårlige højlandsveje, som kræver firehjulstrukne køretøjer. Området er tilgængeligt fra juli, når sneen smelter, og et par måneder frem, indtil vinteren igen sætter ind.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 65°01′48″N 16°45′0″V / 65.03000°N 16.75000°V / 65.03000; -16.75000