August Wilhelm Iffland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Johann Stephan Decker: Litografi af August Wilhelm Iffland, ca. 1825.

August Wilhelm Iffland (19. april 175922. september 1814 i Berlin) var en tysk skuespiller, teaterdirektør og forfatter.

A.W. Iffland blev født i Hannover. Han skulle imod sin tilbøjelighed studere teologi, men unddrog sig tvangen ved flugt (1777) og gik til hofteatret i Gotha.

Sammen med de fleste af sine kolleger drog han til Mannheim (1779), hvor han vandt et ikke ringe ry som skuespiller, og 1796 kaldtes han til Berlin som direktør for Nationalteatret, hvor hans fortjenester af den tyske skueplads skaffede ham rang af "kongelig Skuespildirektør".

Som skuespiller slog han især igennem i de komiske og rørende roller, som tilhørte det borgerlige familieliv. Han udmærkede sig ved fin karakteristik, men var tilbøjelig til at anvende stærke midler. I sine dramatiske arbejder henfalder han ofte til en bred og snakkesalig moraliseren.

En stor del af hans stykker er af betydning ved skildringer af borgerlige konflikter og er gået utallige gange over scenen, ja endnu ikke forsvundne fra repertoiret i Tyskland. Af hans skuespil kan fremhæves: Die Jäger, Der Verbrecher aus Ehrsucht, Die Hagestolzen, Dienstpflicht, Die Advokaten, Der Herbsttag, Die Mündel, Elise von Valberg, Die Aussteuer, Die Reise nach der Stadt (alle opførte i København).

Iffland skrev desuden en del teoretiske afhandlinger om mimisk kunst, som findes i Fragmente über Menschendarstellung (1785), Almanach für Theater und Theaterfreunde (5 bind, 180611) og Theorie der Schauspielkunst (2 bind, 1815). Dramatische Werke (16 bind, 17981862, med selvbiografi Meine theatralische Laufbahn); Neue dramatische Werke (2 bind, 1808); Theatralische Werke in einer Auswahl (10 bind, 185860).

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Funck, Erinnerungen aus dem Leben zweier Schauspieler, Ifflands und Devrients [1838].
  • Duncker, Iffland in seinen Schriften als Künstler, Lehrer und Direktor der Berliner Bühne [1859].
  • Koffka, Iffland und Dalberg [1865].
  • Lampe, Studien über Iffland als Dramatiker [Celle 1899].

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.