Bangalore

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bangalore
Bengaluru
Overblik
Land Indien Indien
Delstat Karnataka
Distrikt Bangalore Urban
Grundlagt 1537 Rediger på Wikidata
Postnr. 560000–560107 Rediger på Wikidata
Telefonkode 80 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) KA Rediger på Wikidata
UN/LOCODE INBLR Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 12.327.000 (2020)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 741 km²
 - Befolkningstæthed 16.636 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+5:30 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 920 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.bbmp.gov.in
Oversigtskort

Bangalore (foreslået ændret til Bengalooru eller Bengaluru) (Kannada: ಬೆಂಗಳೂರು) er hovedstaden og den største by i delstaten Karnataka i det sydlige Indien. Byen ligger på Mysore Plateauet i det sydvestlige Karnataka. Bangalore har en anslået befolkning på 12.327.000(2020)[1] indbyggere, der gør den til indiens tredjestørste by, og femtestørste bebyggede område.

Dharmaraya Swamy Temple i Bangalore.

Under britisk styre udvikledes Bangalore til et center for kolonistyre i det sydlige Indien.

Efter Indiens selvstændighed i 1947 blev Bangalore en vigtig industriby, specielt inden for flyindustrien, telekommunikation, tungt maskineri, rumfart og våbenindustri. Efter liberaliseringen af den indiske økonomi er IT-industrien blomstret i Bangalore, og byen kaldes nu indiens Silicon Valley, og står for 35% af indiens softwareeksport.

Navn[redigér | rediger kildetekst]

Den 11. december 2005 fortalte regeringen i Karnataka, at den havde accepteret et forslag om at omdøbe Bangalore til dets navn på kannada: Bengalaru. Navneændringen skal godkendes hos Indiens centralregering, før den finder sted.

Handelskontor[redigér | rediger kildetekst]

Danmark er officielt tilstede i Bangalore i form af et handelskontor. Kontoret hjælper danske virksomheder med at finde indiske samarbejdspartnere og med etablering i Indien, samt andre eksportfremmende opgaver.

I løbet af 2013 er det planlagt at åbne et Innovation Centre Denmark-kontor i Bangladore, henlagt under henholdsvis Udenrigsministeriet og Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelse.

Lufthavne[redigér | rediger kildetekst]

Indiens Silicon Valley[redigér | rediger kildetekst]

Indiens Silicon Valley er et kaldenavn for den indiske by Bangalore. Navnet er et udtryk for den voldsomme udvikling Bangalore har gennemgået de seneste år – specielt efter internettet blev kommercialiseret. Den mest kendte Silicon Valley er beliggende i Californien, hvor de store amerikanske IT-virksomheder opererer. Bangalore har på grund af gode engelskkundskaber og en god teknologisk infrastruktur været i stand til at opnå denne vækst.

Specielt outsourcing-industrien er kommet til Bangalore. Mange store amerikanske virksomheder har outsourcet deres IT-funktioner til Indien (eller andre lande), hvilket betyder, at man i Bangalore kan se flere meget store virksomhedskomplekser tilhørende udenlandske virksomheder. De senere år er også Business Process Outsourcing (BPO) blevet stor indenfor outsourcing.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]