Benny Carter

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Benny Carter
Benny Carter.jpg
Benny Carter i 1984.
Information
Født Bennett Lester Carter
8. august 1907(1907-08-08)
Harlem, New York City, New York, USA
Harlem Rediger på Wikidata
Død 12. juli 2003 (95 år)
Los Angeles, Californien, USA
Los Angeles Rediger på Wikidata
Genre Jazz
Aktive år 1920'erne–1997
Benny Carter ved Apollo Theater i 1946.
Foto: William P. Gottlieb

Bennett Lester "Benny" Carter (8. august 190712. juli 2003) var en amerikansk jazzmusiker. I den første del af den næsten 80 år lange karriere spillede Benny Carter på flere instrumenter – udover altsax, trompet, basun, klaver var han en glimrende sanger. Han ledede alle slags grupper – små og store. Han indspillede plader med Gud og hvermand i jazzen næsten uanset genrer.

Selv om han havde debuteret i første halvdel af 20erne, tog han den moderne jazz til sig 20 år efter. Han skrev og arrangerede for big bands, sangere, film, TV-shows.. listen er uendelig. Han har bidraget med mange melodier til jazzens repertoire – tænk bare på en klassiker som 'When Lights Are Low'.

Ved siden af at være en fremragende og udtryksfuld musiker, var Benny Carter en umådelig flittig og produktiv mand – afholdt af kollegerne, som tidligt gav ham tilnavet "The King". "Alle burde lytte til Benny Carters musik" sagde Miles Davis engang – "Det er som en musikalsk uddannelse".

At fortælle Benny Carters historie er næsten som at fortælle jazzens historie, og lytter man til hans pladeindspilninger, møder man en uendelig række af jazzens største navne – fra Fletcher Henderson og Coleman Hawkins over Charlie Parker til Phil Woods, Milt Jackson og Tommy Flanagan.

Og så fik det alligevel en ende. "The King" var ikke udødelig, men han var aktiv til det sidste og han døde i juli 2003 – 95 år gammel.[1]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Albums[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Benny Carter – dr.dk/Musik/Arkiv/Leksikon". Arkiveret fra originalen 5. marts 2016. Hentet 28. oktober 2009.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]