Blå Lagune

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler en turistattraktion. Opslagsordet har også en anden betydning, se Den blå lagune (film).
Den Blå Lagune.

Den Blå Lagune (Islandsk: Bláa lónið, engelsk: Blue Lagoon) er nogle damme med varmt, mineralholdigt saltvand fra undergrunden, omgivet af lavasten og sorte sandstrande og er et af de mest besøgte turistmål i Island. Den ligger på halvøen Reykjanes ved Grindavík i det sydvestlige Island nær Keflavik ca. 50 km sydvest for Reykjavík.

I det indhegnede område holdes temperaturen på konstant 37-39° Vandet har et højt indhold af hvidt kiseller og svovl, og badning skulle være godt mod psoriasis. Man holder temperaturen konstant ved at indstille, hvor meget varmt vand man hælder i dammene. Det overskydende varme vand føres så ud i en fjern dam via en rørleding.

Dammene får vandet fra et geotermisk kraftværk, som ikke kan pumpe ligeså meget vand ned i undergrunden, som det pumper op. Derved har man fået et affaldsproblem, som man løser ved at hælde det varme vand i nogle lavninger, og disse lavninger har så udviklet sig til den Blå Lagune.

Ved et af bassinerne ligger en klinik, der har specialiseret sig i psoriasisbehandling. Undersøgelser har vist, at bakterier fra mennesker dør, når de kommer i vandet. Sår heles hurtigt i vandet. Vandet er lidt giftigt, så man må ikke drikke for meget af det. Men til gengæld er det så fri for alle sygdomsfremkaldende bakterier.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 63°52′48″N 22°26′53″V / 63.88000°N 22.44806°V / 63.88000; -22.44806