Spring til indhold

Blackbox-teater

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Rustaveli Theatre
Et blackbox-teater, der bruges af dramastuderende på Union City High School i New Jersey.

Et blackbox-teater eller en studiescene er en simpel, ofte mindre, teaterscene, der typisk består af et firkantet rum med sorte vægge og fladt gulv. Rummets enkelhed gør det muligt at bruge det til at skabe en række varierede sceneinteraktioner med publikum.[1] Blackbox-teater regnes for en relativ ny innovation inden for teater.[1]

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Blackbox-teatre har deres rødder i den amerikanske avantgarde i begyndelsen af det 20. århundrede, og de blev populære som øvelokaler i takt med, at de blev mere og mere udbredte i 1960'erne .[1]

Næsten ethvert stort rum kan omdannes til en "blackbox" ved hjælp af maling eller gardiner, og det gør blackbox-teatre let tilgængelige for teaterkunstnere. Sættene er enkle og små, og omkostningerne er lavere, hvilket appellerer til nonprofit- og mindre bemidlede kunstnere eller virksomheder.[2] Blackboxen anses også af mange for at være et sted, hvor mere "rent" teater kan udforskes, med flere menneskelige og mindre tekniske elementer i fokus.[3]

Konceptet med en bygning designet til fleksible iscenesættelsesteknikker kan tilskrives den schweiziske designer Adolphe Appia, omkring 1921. Opfindelsen af en sådan scene indledte et halvt århundrede med scenenyskabelser i forholdet mellem publikum og kunstnere. Også Antonin Artaud havde ideer om en scene af denne type, idet den første fleksible scene i USA var placeret i skuespilleren og manageren Gilmor Browns dagligstue i Pasadena, Californien. Mens stueindretningen betød, at Browns scene ikke var en blackbox i klassisk forstand, anså man stadig ideen som værende revolutionerende. Denne idé og to efterfølgende eksperimenter er kendt som det tidligste "blackbox-teater",[4] og fungerede som et afprøvnings- og testrum for Browns større spillested, Pasadena Playhouse.

Teaterformen i brug[redigér | rediger kildetekst]

Blackbox-rum regnes som lette at opbygge og vedligeholde. Rummene er normalt hjemsted for skuespil eller andre forestillinger, der bygger på helt basale tekniske arrangementer, såsom en begrænset sætopbygning. Som hovedregel omfatter blackboxen en klassisk eller ombygget arenascene eller et arenateater.

Universiteter og andre teateruddannelser anvender blackbox-teatret som form[5], fordi rummet er alsidigt og let at ændre.[6] Den sorte baggrund kan tilskynde publikum til at fokusere på skuespillerne og dermed synliggøre skuespillet mere.[7] Mange teateruddannelser benytter både en stor hovedscene samt et blackbox-teater. Dette åbner ikke alene mulighed for, at to produktioner kan finde sted samtidigt, men giver også mulighed for en stor ekstravagant produktion på hovedscenen og en mindre eksperimentel forestilling i blackboxen.

Blackbox-rum er ligeledes populære på fringe teater-festivaler, fordi de på grund af deres enkle design og udstyr kan bruges til mange forestillinger pr. dag. Denne enkelhed betyder også, at et blackbox-teater kan tilpasses andre rum, såsom hotelkonferencelokaler. Dette er almindeligt på Edinburgh Festival Fringe, hvor de større spillesteder lejer hele bygninger og opdeler rummene, så de kan udlejes til flere teatervirksomheder. "Black Box Teater" i Oslo[8] og "Alvina Krause Studio" på Northwestern University[5] er teatre af denne type.

Teatrets kendetegn[redigér | rediger kildetekst]

De fleste ældre blackboxe blev bygget som tv-studier med et lavt rørgitter foroven, mens de nyere rum typisk har en catwalk eller spændingsgitter, hvor sidstnævnte kombinerer rørgitterets fleksibilitet med tilgængeligheden af en catwalk.

Interiøret i de fleste blackbox-teatre er malet sort, selvom det ikke er et definitionskrav. Fraværet af farve giver ikke kun publikum en følelse af at være "hvor som helst"[1] (med en større fleksibilitet til følge), men giver også mulighed for et innovativt lysdesign.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c d "What is a Black Box Theater? (with pictures)". Wisegeek.com. Hentet 2018-04-04.
  2. ^ "So, You Want to Build a Theatre?". HowlRound Theatre Commons (engelsk). Hentet 2019-02-06.
  3. ^ Staging Concepts HeadQuarters 8400 Wyoming Avenue North, Suite 100 Minneapolis; Directions, Get (2015-11-17). "Black Box Theater | Seating Systems". Staging Concepts (amerikansk engelsk). Hentet 2019-02-06.
  4. ^ "A Historical Study of Gilmor Brown's Fairoaks Playbox: 1924-1927". Dynamics.org. Hentet 2018-04-04.
  5. ^ a b Lobdell, Emily Hiser. Day, Kingsley (red.). "Annual Report 2009" (PDF). Northwestern University School of Communication. s. 24. Arkiveret fra originalen (PDF) 2010-06-11. Hentet 2012-12-06. Citat: Det var fra dette rum i Annie May Swift Hall, at vi dedikerede et blackbox-teater til afdøde Alvina Krause (ovenfor), den legendariske nordvestamerikanske skuespil- og fortolkningslærer, hvis metoder fortsat danner grundlaget for vores skuespilspensum. Det vil sige Alvina Krause-studiet og et legat i hendes navn samt relaterede godgørende gaver til støtte for produktioner, bl.a. en større gave fra Krause-studerende Richard Benjamin (C60) og Paula Prentiss Benjamin (C59). Tony Award-vinder Frank Galati, en anden Krause-studerende og professor emeritus i præstationsstudier, holdt tale ved studiets indvielse. Han kaldte det et passende rum på grund af dets fleksibilitet for en række præstationsformer. "Hun opfordrede til studier af kunst, historie, filosofi, musik, religion, sprog, astronomi og videnskab, litteratur og litteraturkritik," sagde han. "Hendes egen undersøgelse var vidtrækkende og selektiv."
  6. ^ "TDF Theatre Dictionary » Black Box" (amerikansk engelsk). Arkiveret fra originalen 27. april 2020. Hentet 2019-02-06.
  7. ^ "Black Box Staging". getrevising.co.uk (engelsk). Hentet 2019-02-20.
  8. ^ "Black Box Teater Oslo". Arkiveret fra originalen 2010-01-28. Hentet 2013-12-06.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]