Blåsjø

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Blåsjø
Blåsjø med Førrevassdæmningen i baggrunden til højre
Blåsjø med Førrevassdæmningen i baggrunden til højre
Overblik
Land Norge
Kommuner Bykle, Hjelmeland, Suldal
Område Agder, Rogaland
Overfladeareal 84,48 km2
Maks. dybde 192 m
Vandvolumen 3,1 km³
Omkreds1 200,41 km
Vandspejlskote 1.055 moh. [1]
Oversigtskort
1 En søs omkreds er ikke en veldefineret størrelse

Blåsjø er den niendestørste i Norge (nummer ti, hvis man regner Svellet som en del af Øyeren). Den er kunstig og er dannet ved at opdæmme en række mindre søer. Søen ligger i kommunerne Bykle i Agder samt Hjelmeland og Suldal i Rogaland fylker.

Blåsjø er reguleret og fungerer som vandmagasin for Ulla-Førreværkerne og har en samlet installeret effekt på 2.100 MW. Søen har et energipotentiale på ca. 7,8 TWh. Omkring Blåsjø er der elleve dæmninger, hvoraf flere er blandt Norges største:

  • Oddatjørndæmningen er en stenfyldningsdæmning med tætningskerne af morænemasse; med sine 142 m er den Norges højeste stenfyldingsdæmning.
  • Storvassdæmningen er en stenfyldningsdæmning med tætningskerne af asfalt; med sine 9,7 mill. m³ sten er den Norges største.
  • Førrevassdæmningen er en betondæmning med oversvømmelsesoverløb; dæmningen er Norges største betondæmning. Den er 1.300 m lang, og 255.000 m³ beton gik til at bygge den. Dæmningen fik i 1989 æresprisen Betongtavlen.

Til Blåsjø overføres der vand fra Skorpevadshølen, og Saurdal kraftværk kan både tappe og pumpe vand fra og til Blåsjø. Pumpningen sker fra Sandsavatnet. Blåsjø reguleres mellem 1.055 og 930 moh. og er et flerårigt magasin.

Målt i energiindhold er Blåsjø det største kraftmagasin i Norge.[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Norges vassdrags- og energidirektorat NVE
  2. ^ "Brochure om Ulla-Førre" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 1. marts 2014. Hentet 26. oktober 2012.

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Norsk geografiSpire
Denne artikel om Norges geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi