Bobleplast

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Et stykke bobleplast
Forskellige lag

Bobleplast er et elastisk, gennemsigtigt, fleksibelt plastikmateriale med små bump fuld af luft ofte brugt ved pakning af skrøbelige genstande. Regelmæssig store bobler sørger for støddæmpning. Begrebet (engelsk Bubble Wrap) er en mærkevare fra Sealed Air Corporations og skulle i starten kun bruges om produkter fra den her producent. I dag er det i kan det i høj grad lindre nervøse spændinger. For eksempel kan mange mennesker ikke stoppe, før alle boblerne mast flade på bobleplastikken, og får enorm tilfredsstillelse når det endelig sker.De fleste mennesker kan lide at "ødelægge" boblerne én efter én, og at holde en pause mellem disse aktioner.

Der findes også en mærkedag for bobleplastikken der hedder Bubble Wrap Appreciation Day[1] som fejres den sidste mandag i hver januar[2].

Fordi bobleplast laver en genkendelig smældende lyd, når den bliver komprimeret og punkteret, kan den bruges som en kilde til morskab og til at afhjælpe stress. Nogle hjemmesider leverer en virtuel bobleplast program, der viser et ark bobleplast, som brugerne kan poppe ved at klikke på boblerne, mens Mugen Puchipuchi er et kompakt elektronisk legetøj der simulerer bobleplast der bliver poppet.

Design[redigér | redigér wikikode]

Boblerne, giver en dæmpning for skrøbelige eller følsomme genstande og er ofte tilgængelige i forskellige størrelser, afhængigt af størrelsen af det objekt, der pakkes, samt omfanget af stødabsorberende beskyttelse, der er behov for. Flere lag kan være nødvendigt at holde stødene væk. et enkelt lag kan bruges som et overflade beskyttende lag. det kan være så små som 6 mm i diameter, og så store som en 26 mm eller derover, så de giver yderligere niveauer af stødabsorbering under transport. det kan også beskytte følsomme elektroniske dele og komponenter, afleder den statiske elektricitet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Bobleplast blev først lavet af to ingeniører, Alfred Fielding og Marc Chavannes, i 1957. Som mange andre opfindelser, skyldtes den et uheld. De to ingeniørene forsøgte at lave et tapet som let kunne rengøres.27. november 1959 blev bobleplastikken patenteret. 2006 fik det 4.3 milliarder dollars i omsætning og beskæftigede 17.000 mennesker over hele verden. 2009, havde virksomheden 16.000 medarbejdere i over 100 produktionssteder i 52 lande og en omsætning på ca 4.2 milliarder dollars

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Brody, A. L., & Marsh, K, S., Encyclopedia of Packaging Technology, John Wiley & Sons, 1997, ISBN 0-471-06397-5
  1. ^ For Stress Release: Bubblewrap Appreciation Day. Regular Folks United. January 26, 2009. Accessed September 23, 2009.
  2. ^ Bubble Wrap Appreciation Day – Sealed Air North America. Accessed September 23, 2009.