Boulogne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Boulogne (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Boulogne)
Boulogne
Boulogne-sur-Mer Rediger på Wikidata
Boulognes byvåben Boulognes byflag
Blason ville fr Boulogne-sur-Mer (Pas-de-Calais).svg Drapeau ville fr Boulogne-sur-Mer.svg
Boulogne vue generale phare beffroi mer.jpg
Overblik
Land Frankrig Frankrig
Borgmester Frédéric Cuvillier Rediger på Wikidata
Postnr. 62200 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 40.588 (2020) Rediger på Wikidata
 - Areal 8,42 km²
 - Befolkningstæthed 4.820 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 110 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.ville-boulogne-sur-mer.fr
Oversigtskort

Bologne-sur-Mer (Bonenflamsk) er en by og kommune i det nordlige Frankrig ved Den engelske kanal. Det er sous-préfecture (administrationscenter) i departementet Pas-de-Calais i regionen Hauts-de-France, og har ca. 45.000 indbyggere. Storbyområdet havde efter en folketælling i 1999 135.116 indbyggere.

Boulogne var Frankrigs vigtigste kanalhavn og tungt befæstet, da kong Henrik 8. af England besluttede at erobre den. 11. juli 1544 tog han af sted, med skib fra Westminster til udløbet af Themsen, og derfra red han til Dover og ankom Calais om natten 24.juli. Han tog kommandoen i egen person. 25. juli påbegyndte han belejringen af Boulogne. Byen overgav sig først 18. september. Henrik besluttede, at Boulogne skulle indgå i det britiske rige, og iværksatte et omfattende befæstningsprojekt, der nærmest drev England til randen af konkurs. Samtidens englændere anså det imidlertid som en fornuftig investering. For dem var erobringen af Boulogne en velfortjent ydmygelse af Frankrig, der året efter blev yderligere forstærket, da franskmændene satte et hævn-angreb ind mod Isle of Wight. Frans 1. af Frankrig styrede angrebet fra Le Havre, mens Henrik organiserede det engelske forsvar fra Portsmouth. Det engelske skib Mary Rose gik rigtignok tabt i Solentsundet, men franskmændene blev slået tilbage med store tab.[1]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ David Starkey: Elizabeth – kampen om tronen (s. 57-8), forlaget Vega, Oslo 2011, ISBN 978-82-525-7695-5

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]