Breve

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Breve (af latin brevis, kort) kaldes den pavelige skrivelse, der i modsætning til bullen udstedes som et lukket brevpapir og i det hele i mindre højtidelig form, men dog indeholdende en offentlig erklæring.

Efter sin fremkomst henimod midten af 1400-tallet blev brevet snart den almindelige form for pavelige skrivelser, når det ikke drejede sig om særlig vigtige sager. Paven undertegnede ikke en breve og hængte ikke, som ved bullen, seglet af bly under, men lod blot sin fiskerring aftrykke i voks; seglet er 1842 endog blevet ombyttet med et ligefremt stempel. Pavens selvbetegnelse er i et breve så kort som muligt, afslutningen angiver ganske simpelt tid og sted, og da brever udstedes af paven uden højtidelig rådslagning med kardinalerne, opregnes der aldrig vidner. Efterhånden udstedte paven også brever i vigtigere sager, og nutildags opretholdes forskellen mellem breve og bulle ikke længere.

Kilder[redigér | redigér wikikode]