British shorthair

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Katterace
Katterace
British shorthair
British Shorthair med blå pels
Oprindelsesland
Storbritannien Storbritannien
Almindelige øgenavne
Brite
Racestandard
FIFestandard
CFAstandard
TICAstandard
AACEstandard
ACFAstandard
ACFstandard
CCAstandard

British Shorthair er en katterace, ofte kaldet "bamsekatten" pga dens store og bløde udseende. Den er Englands nationalkat, og har været opdrættet i over 100 år. Den var tidligere kendt som British Blue eller Chartreux katten, men nu er det kun katte med franske aner, der må beholde dette navn.

Oprindelse

British Shorthair er efterkommer af katte, bragt til Britannien af romerne, hvorefter den er blevet parret med vilde katte. Senere blev den krydset med persere for at forbedre pelsens kvalitet og tæthed. Racen blev standardiseret i 1900-tallet, og British Shorthair blev første gang vist på en katteudstilling i 1871. Deres popularitet faldt omkring 1940'erne, men efter 2. verdenskrig er opdræt af British Shorthair vokset, og den er nu én af de mest opdrættede racer. Den var tidligere kendt som British Blue eller Chartreux katten, men nu er det kun katte med franske aner, der må beholde dette navn. Racerne blev adskilt i 1977.

I Pawpeds British Shorthair database [1] findes stamtavler for cirka 54000 katte og her kan man spore deres forgængere helt tilbage til omkring 1900. Man kan også se at der har været parret så mange Persere ind at ca. halvdelen af racens gener kommer fra Persere. Godt 3% af generne kommer fra Tancor Blue Boy, en blå Perser, som blev brugt i 1948. Yderligere 3% af generne kommer fra Morning Mists, en Russian Blue som blev parret ind i 1937. En tredie stor bidragsyder er den creme Perser Danehurst Peter, som blev parret ind i 1955.

Studiet The Ascent of Cat Breeds: Genetic Evaluations of Breeds and Worldwide Random-bred Populations af Lipinski et al. fandt at British Shorthair som race nedstammer fra vest europæiske katte og at de var tættest beslægtet til Perser, Exotic og Chartreux.[2]

Racen

British Shorthair har en meget tyk, plysset pels der skal føles "sprød". Øjnene er store og runde, ofte i kobberfarver. De har et stort, rundt hoved med tykke kinder, og en velpolsteret krop. Lever typisk 14 til 20 år. British Shorthair er store og muskuløse. Racen har et bredt bryst, korte ben, runde poter og en tæt, men ikke fluffy hale der ender i en rund halespids. British Shorthair hannerne er størrere end hunnerne, og de ukastrerede hanner får et utrolig bredt ansigt. Hannerne vejer mellem 5 til 10 kilo, hvor hunnen "kun" vejer omkring 4 til 6 kilo.

Smuk British Shorthair med blå pels

Farver

British Shorthair kommer i mange farver. Den mest udbredte er blå, derfra dens tidligere navn, 'British Blue'. Over hundrede farver og mønstre er tiladet. Blandt andet sort, blå, chokolade, lilla, fawn, cinnamon, rød og creme – med og uden hvidt. Hunner kan være tortie, hvilket er en blanding af for eksempel blå/lilla/sort/chokolade og så rød/creme. Når tortier har hvidt fås en tre farvet kat, hvor de enkelte farver samles i områder. Alle farver kan kombineres med tabby mønstrene; makrel, klassisk/blotched og spotted. Den klassiske rundstrikkede gårdkat er sort makrel tabby. Alle de farver der indtil videre er nævnt findes i colorpoint varianter. I disse er det meste af kroppen hvid/gullig og kattens egentlige farve ses kun på de kolde områder, dvs næsen, ørerne og halen. Det ligner at disse katte har maske på og de kaldes derfor ofte for maskede. Der findes også british shorthair varianter med sølv og den mest kendte er måske sort klassisk/blotched tabby som er kendt fra Whiskas reklamerne. Sølv kan kombineres med alle andre farver. En lidt mere sjælden udgave er silver shaded/shell hvor alle hårene er hvide i bunden og kun spidserne er farvede. En helt hvid brite findes også, men en stor del af dem er desværre døve, ligesom hvide katte i alle racer er. [3]

Smuk British Shorthair med sort tortie pels

Temperament

British Shorthair er en rolig race, der kommer af dens krydsning med perserkatten. Den har en stabil karakter, og kan nemt holdes i lejlighed. den kræver ikke så meget opmærksomhed som fx siameseren, dog kan den godt lide at lege, men ikke vildt. Den er glad for styrketræning som kan ses på fysikken, hvilke også medvirker til det rolige temperament. Den er normalt ikke destruktiv eller hyperaktiv. Den er god som familiekat, men bryder sig som regel ikke om at blive båret rundt på.

Sundhed

British Shorthair racen har to store sundhedsproblemer; Hypertrofisk Cardio Myopati (HCM)og Hofte Dysplasi (HD).

HCM er en hjertesygdom der gør at hjertets venstre side fortykkes og dermed reduceres hjertets pumpeevne. Forskerne på KU Sund [4] gennemførte et studie [5] der undersøgte forekomsten af HCM i dansk ejede briter og resultatet var at 20,2% af hannerne var positive, mod 2,1% af hunnerne. Dermed er prævalencen 11,2% på tværs af kønnene. Dertil kommer at 4,5% blev fundet af være grænsetilfælde og 1,5% havde anden hjertesygdom. Som killingekøber bør man derfor være opmærksom på og killingens forældre er testet for HCM. Testen skal være frisk da HCM udvikles gradvist. [6]

HCM test af avlshanner er nu obligatorisk for opdrættere under Fife i Danmark. [7]

HD er en hoftesygdom der gør at hofte skålen og lårknoglen passer dårligt sammen. [8]. Katten udvikler med tiden slidgigt. De vides pt. ikke hvor mange procent der har sygdommen, men for MaineCoon som også er en tung kat er det 30%. [9] I Pawpeds database er der kun omkring 115 HD test resultater med ca. 65% positive. [1]

Genetisk diversitet

2008 studiet The Ascent of Cat Breeds: Genetic Evaluations of Breeds and Worldwide Random-bred Populations af Lipinski et al. udført på UC Davis af et hold forskere anført af ledende kattegenetiker Dr Leslie Lyons fandt at British shorthair racen har et medium niveau af genetisk diversitet sammenlignet med andre racer i studiet og at dette er noget mindre end gennemsnittet af huskatte.[2]

Pleje

British Shorthair behøver ikke megen pleje pga. dens korte pels, men stadig anbefales det at børste dens pels ofte i fældningssæsonen for at undgå hårboller.

Noter

  1. ^ a b pawpeds.com
  2. ^ a b Lipinski, M.J.; Froenicke, L.; Baysac, K.C.; Billings, N.C.; Leutenegger, C.M.; Levy, A.M.; Longeri, M.; Niini, T.; Ozpinar, H.; Slater, M.R.; Pedersen, N.C. & Lyon, L.A. (2008). "The ascent of cat breeds: genetic evaluations of breeds and worldwide random-bred populations". Genomics. 91 (1): 12-21. Hentet 2013-12-19. {{cite journal}}: Ukendt parameter |month= ignoreret (hjælp)CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link)
  3. ^ netdyredoktor.dk
  4. ^ dyrehospitalet.ku.dk
  5. ^ Granström, S.; Nyberg Godiksen, M.T.; Christiansen, M.; Pipper, C.B.; Willesen, J.T. & Koch, J. (2011). "Prevalence of Hypertrophic Cardiomyopathy in a Cohort of British Shorthair Cats in Denmark". Journal of Veterinary Internal Medicine. 25 (4): 866-871. doi:10.1111/j.1939-1676.2011.0751.x. {{cite journal}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp); Ukendt parameter |month= ignoreret (hjælp)CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link)
  6. ^ bb-klubben.dk
  7. ^ [1]
  8. ^ winnfelinehealth.org
  9. ^ "Hip Dysplasia Statistics". Orthopedic Foundation for Animals. Hentet 2012-02-16.
Wikimedia Commons har medier relateret til: