Bruger:Ålekvasen Anna

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Ålekvasen Anna er en fiskekvase bygget af skibbygmester Chr. Christensen i 1904 og leveret den 25. maj til Åleeksportør P.C.Christensen fra Kolding, der ville bruge Anna som åleopkøberkvase.

Anna afsejlede fra hjemhavnen mandag morgen og opsøgte så ålefiskere fra Flensborg Fjord i syd til Kaløvig i nord med et par afstikkere til Odense- og Kalundborg Fjord. Der blev afregnet kontant og lørdag anløb Anna Kolding, hvor skipper afregnede med firmaets bogholder og ålene blev omladet til P.C. Christensen hyttefade, der lå på fjorden. Herefter sejlede man Anna til Snaptun, hvor skipper og besætning kunne holde søndag i familiens skød.Skibet er bygget med som "tyskerkvase" med klipperstævn og opkaldt efter P.C.Christensens kone Anna.

En beskrivelse fra 1904 beretter om AS952 ANNA: ”Fiskekvase med hjælpeskrue. 1 dæk. 1 mast. Middelfyldig bov, udfaldende stævn med en aal. Hækbygget med halvrundt spejl. Bygget på kravel af eg. Ingen inderklædning. Halvruf over lukaffet forude, do. agter over motorrum. Motorens art: Petroliumsmotor der indicerer 11 HK. Skruen stilbar. Købesum 2300 kr. leveret af Rud, Kramper og Jørgensen i Horsen

Efter 2. verdenskrig gik det tilbage for firmaet P. C. Christensen. I 1948 blev ANNA solgt til en fisker i Hundested, der anvendte fartøjet til fjordfiskeri. Her fik det fiskerinummer H400. I 1955 var ANNA hjemmehørende i Frederiksværk.

En gang i 60’erne blev ANNA solgt til Nykøbing Falster, hvor kvasen skulle omrigges til lystbåd. Det skete ikke, og i 1967 købte Poul Jensen fra København skibet for en slik og bragte det til København, hvor han udskiftede dæksplankerne, klædningsplankerne og enkelte spanter. I 1973 solgte han skibet til brødrene Stephensen fra Skovshoved, hvorfor ANNA fik hjemmehavn her. De aktive brødre renoverede skibet og udstyrede det med et stort styrehus og en galeaserigning.

Midt i 80´erne blev ANNA købt af Ole "Dykker" Madsen fra Skærbæk, og ANNA kom således ”hjem” igen.

I 1996 blev ANNA solgt til diskotekskoncernen "Crazy Daisy", som stillede skibet til rådighed for sine medarbejdere. Det stod imidlertid hurtigt de nye ejere klart, at de ikke kunne løfte opgaven og solgte derfor skibet til Århus Produktionsskoles maritime værksted, som kunne bruge skibet til den sejlende undervisning.

En restaureringsplan blev lagt, og skolen ansøgte Skibsbevaringsfonden om støtte. ANNA blev erklæret bevaringsværdig, da hun er den eneste tilbageværende ålekvase med klipperstævn og en af kun tre træskibe med klipperstævn, der er bevaret i Danmark i dag.

Anna blev den 18. maj 1997 udnævnt som bevaringsværdigt fartøj af Skibsbevaringsfonden. Fra 1997 til 1998 gennemgik ANNA en totalrestaurering på Hobro værft, hvor målet var at bringe skibet tilbage til et så oprindeligt udseende, som det var muligt at dokumentere. For dette store arbejde blev ANNA præmieret som årets bedst restaurerede fartøj til TS pinsestævne i 2000. Skibet blev sat i drift som skoleskib for Århus produktionsskole. Desværre forsvandt interessen blandt unge for arbejdet med træskibe, og skibet blev liggende uvirksomt i Århus havn. I 2007 blev skibet derfor udlejet til Odder Museum, og ANNA sejler i dag som museumsskib og formidler områdets historie og kystkultur.

I 2014 overgik Ålekvasen Anna til foreningen "Aalekvasen Anna",som i dag står for vedligeholdelse og driften af Anna, der anvendes til arrangementer for private og virksomheder.