Bruger:Chr797/sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Karen Blixen[redigér | rediger kildetekst]

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Karen Blixen blev født den 17 april 1885 og døde 7. september1962 i hendes barndomshjem, på dette tidspunkt vejede hun kun 35 kg. Dette skyldes en mavesårsopperation som fjernede dele af hendes mave. Hun var en højtbeundret digter og forfatter, men da det i denne tid ikke var særlig velset at man som kvinde skrev bøger, derfor skrev hun under pseudonymerne Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel.
Karen voksede op på en gård som et barn af en søskendeflok på fem og alle børnene fik privatundervisning hjemme. I 1895 hængte faderen Wilhelm Dinesen sig selv, grundet langvarig depression. Han var officer som ung og deltog i den tysk-franske krig hvorefter han var plaget mentalt.

Karen Blixen[redigér | rediger kildetekst]


Født = 18. April 1885
Død = 7. September 1962
Alder = 77 år
Genre(r) = Nyromantisme og gotik
Pseudonym(er) = Isak Dinesen, Osceola, Peter Lawlessm, Pierre Andrézel og Tania Blixen

Karen Blixen lærte fransk og engelsk, og modtog tegneundervisning, og hun kom på kunstakademiet i 1904. Tre år efter kom debuten i tidsskriftet ”Tilskueren” med fortællingen ”Eneboerne” under navnet Osceola. Karen Blixens fortællinger og eventyre følger traditionen af storytelling, største delen af dem finder sted i det 19. århundrede eller tidligere.
I 1912 forlovede Karen sig med sin halvfætter Bror Von Blixen fra Näsbyholm, Karen blev desværre meget syg, smittet med Syfilis, meget kort tid efter at hun var blevet gift med Bror Von Blixen. De blev gift den 14. Januar 1914. Karen blev behandlet med kviksølvtabletter for at prøve at kurere sygdommen, men blev desværre ikke rask af det. Sygdommen medførte at hun blev infertilitet (betyder at man ikke kan få børn). I 1916 købte familieaktieselskabet Karen Coffee Compant Ltd. Farmen. Formanden for bestyrelsen af firmaet var Karens onkel Aage Westenholz, der havde navngivet firmaet efter Karen Blixen. Forstadsbyen hvor kaffen blev dyrket er sidenhen blevet navngivet ”Karen” og hedder det op til den dag i dag. Sammen med manden flyttede de til Britisk Østafrika i 1919 hvor Bror von Blixen blev Manager for den kaffefarm, man i dag kender som den afrikanske farm. De blev dog allerede separeret i 1921 og skilt i 1925, da Bror Von Blixen var Karen Blixen utro. Efter dette forhold gik i stykker kom hun i stedet til et elske den engelske adelsmand og militærpilot Denys Flinch Hatton, som hun havde mødt i 1918. Han dør dog i 1931 i et tragisk flystyrt. Hun prøvede at holde Farmen gående så længe hun kunne, men blev dog til sidst nød til at dreje nøglen om i 1931. Her var Karen 46 år gammel, fattig og nødsaget til at flytte tilbage til Danmark hos sin mor i deres barndomshjem. Her begyndte hun at skrive på sin samling af fortællinger kaldet: ”Nine Tales”. Samlingen udkom i 1934, men blev skåret ned til kun 7 fortællinger kaldet ”Seven Gothic Tales” Disse fortællinger blev udgivet under navnet Isak Dinesen, og blev godt taget imod både i Danmark og i USA.
I 1950’erne var hun flere gange nomineret til Nobelprisen i litteratur, men fik den aldrig. Hun døde i 1962 77 år gammel, svag efter mange års sygdom. I dag kan man besøge hendes barndomshjem i Rungstedlund, som i dag hedder Karen Blixen Museet.
Siden Karen forlod farmen i Kenya, og op til 1963 boede der familier der, men i 1963 købte den danske regering så farmen og gav den til Kenya som tegn på uafhængighedsdagen d. 12. December. Man kan nu besøge hendes tidligere farm, som er et af Kenyas mest besøgte turistmål.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Karen startede med at skrive sine bøger på engelsk, og først senere fik hun dem oversat til dansk, og udgivet i Danmark. Hendes første bog blev derfor lanceret først i USA i 1934, under hendes pseudonym Isak Dinesen, og blev kaldt for ”syv fantastiske fortællinger” i Danmark. Dette var hendes første bog, men dog ikke hendes mest kendte. Den bog som hun virkeligt slog igennem med var bogen ”Den afrikanske Farm” som udkom i 1937. Denne roman omhandler hendes liv i Britisk Østafrika, hvor hun fundere over sit liv og tilværelsen på farmen, det er dog også en hyldest til alle de mennesker som berørte hendes liv, og var med til at skabe hendes tilværelse dernede. Bogen blev også meget kendt for at give et overbliksbillede af hvordan det afrikanske og kolonialske liv var dernede, de sidste årtier det Britiske Imperium var der. Dette var også den første bog hvor hun ikke brugte et af sine pseudonymer, men sit rigtige navn. Andre af hendes udgivelser har vi blandt andet:
Vintereventyr - 1942 og Gengældelsens veje - 1944.