Bruger:Danner~dawiki

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Danner[redigér | rediger kildetekst]


Danner er en privat organisation, der nationalt og internationalt arbejder for at stoppe vold mod kvinder og børn. Organisationen driver et krisecenter med rådgivning og ophold for voldsudsatte samt et videncenter og en kommunikationsafdeling, der dokumenterer vold mod kvinder og børn, formidler viden og fakta og bryder tabuet om vold i nære relationer.[1] Danner har omkring 35 ansatte og 200 frivillige.[2] Danners direktør er Susanne Philipsen, der i april 2012 tiltrådte stillingen efter husets første direktør Vibe Klarup Voetman.

Ambassadører[redigér | rediger kildetekst]

Fire kendte danskere er ambassadører for Danner. De støtter på hver deres måde organisationens arbejde med det formål at bekæmpe vold i nære relationer:

Danners historie[redigér | rediger kildetekst]

Danner har altid arbejdet for kvinders og børns rettigheder. Det er et arbejde der strækker sig helt tilbage til Grevinde Danners opførelse af huset i Nansensgade 1 i København i slutningen af 1800-tallet og til kvindebevægelsens kamp i 1970’erne.


Grevinde Danner bygger hus til fattige kvinder

Huset blev opført i 1873 på foranledning af Grevinde Danner.[1] Det er tegnet af Theodor Zeltner, der var ansat som slotsforvalter ved Christiansborg Slot, og som under Frederik VII var bygmester på kongens private byggerier. Huset stod færdigbygget i 1876 – to år efter Grevinde Danners død. Det blev efter hendes mand Kong Frederik VII, opkaldt ”Kong Frederik den VII’s Stiftelse for fattige Fruentimmere af Arbejderklassen”. Huset indeholdt 52 små lejligheder, som var tiltænkt enker og ugifte kvinder, der var fyldt 40 år, og som ikke modtog understøttelse. Kvinderne betalte ikke leje, men de skulle selv sørge for kost og brændsel.

Huset bliver solgt til entreprenørfirma og fredes

I takt med velfærdsstatens udvikling forsvandt de fattige kvinder, der søgte husly i stiftelsen, gradvist. I slutningen af 1970’erne boede der kun fire kvinder i det efterhånden forfaldne og forgældede hus. Bestyrelsen ønskede at sælge huset og nedlægge stiftelsen. Den nye ejer, entreprenørfirmaet Jespersen og Søn A/S, ville rive huset ned og opføre kontorbyggeri i stedet. Aktive beboere i Nansensgadekvarteret arbejdede for en fredning af huset.

Kvindebevægelsen besætter huset

Den 2. november 1979 besatte en gruppe kvinder huset i Nansensgade 1, og i 1980 købte de det for 2,8 millioner kroner. Pengene blev samlet ind ved en landsindsamling, som på det tidspunkt var den største siden 2. verdenskrig. Kort tid efter etablerede kvinderne et af landets første krisecentre for voldsudsatte kvinder og deres børn ved navn Dannerhuset. Den 27. december 1979 blev huset fredet.
Huset i dag

I dag rummer huset Danner.[3], som i løbet af 30 år har udviklet sig fra græsrod til en moderne og professionel virksomhed. Verden er en anden nu, og derfor arbejder Danner på en ny måde og med nye aktører. Danner bygger stadig på frivillighed, men under ledelse af husets ansatte.
Restaureringen af Danners hus

Fra november 2010 til oktober 2012 blev Danners hus i Nansensgade restaureret for 96 millioner kroner. Restaureringen har skabt de optimale rammer for Danner, som skal fungere som en åben og moderne organisation med et trygt og professionelt krisecenter for voldsudsatte kvinder og børn.

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Danner er delvist finansieret af opholdsbetaling, delvist af støtte fra private og offentlige fonde og puljer samt bidrag fra private og virksomheder.[4]

Danners samarbejdspartnere[redigér | rediger kildetekst]

En række danske og udenlandske virksomheder, private, politikere og fonde støtter Danner.

Kontakt Danner[redigér | rediger kildetekst]

  • Hovednummer: 33 33 00 37
  • Telefonrådgivning: Ring til Danners Rådgivning og Krisecenter på 3333 0047 og få hjælp og råd. Telefonerne er åbne alle hverdage kl. 7-22, i weekenden kl. 11-16.
  • Netrådgivning: Skriv anonymt til Danners netrådgivning.
  • Åben Rådgivning: Kom forbi Danner, hvis du har du brug for en personlig samtale, alle dage kl. 11-14.30

Adressen er: Nansensgade 1, 1366 København K.

Hjælp og råd uden for Danners åbningstid Ring til hotline for voldsudsatte kvinder på 7020 3082.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

1. ↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 [www.http://www.danner.dk/omdanner/om-danner/ Henvisningstekst], yderligere tekst.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ http://www.danner.dk/omdanner/om-danner/
  2. ^ http://www.danner.dk/omdanner/om-danner/
  3. ^ http://www.danner.dk/omdanner/om-danner/
  4. ^ http://www.danner.dk/omdanner/om-danner/